Gå till huvudinnehållet

Övrigt|01 okt, 2021

Fördjupning om miljözoner

Miljözon klass 1

Tunga lastbilar och tunga bussar får köra i klass 1-miljözoner i 6 år från första registrering (registreringsåret räknas inte). Det finns dock några undantag:

  • Fordon som uppfyller krav som är bättre än Euro II (en samling utsläppskrav) får köra i miljözoner i 8 år (registreringsåret räknas inte).
  • Fordon som uppfyller kraven enligt Euro VI får köras i miljözon klass 1.

Miljözon klass 1 för tunga fordon finns i följande städer:

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Malmö
  • Mölndal
  • Uppsala
  • Helsingborg
  • Lund
  • Umeå

Miljözon klass 2
Miljözon klass 2 omfattar personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar. Fordon i denna klass måste uppfylla kraven för Euro V eller Euro VI. Det inkluderar fordon med gnisttända motorer (till exempel bensinmotorer) och kompressionstända motorer (dieselmotorer). Från och med 1 juli 2022 måste bilar med kompressionstända motorer uppfylla kraven för Euro VI.

Miljözon klass 3
Miljözon klass 3 omfattar endast elfordon, bränslecellsfordon och gasfordon (vikt spelar ingen roll), och gasfordon måste uppfylla kraven enligt Euro VI. Om fordonet är tungt och är en laddhybrid får det också köra i zonen om det uppfyller utsläppskraven för Euro VI.

Undantag
Det finns undantag för vissa fordon som används för specifika typer av tjänster och ändamål – till exempel fordon som används i samband med färdtjänst, fordon vars förare eller passagerare har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade samt fordon som anpassats eller anskaffats med bilstöd.

Om man vill vara säker på att kunna köra överallt i en stad bör man välja fordon med den senaste Euroklassen.

Efterkonvertering av tunga fordon
Äldre fordon kan uppgraderas för lägre avgasutsläpp med hjälp av en nationellt typgodkänd konverteringssats. Man kan alltså uppgradera fordon som ursprungligen godkändes som Euro III eller sämre. I det internationella regelverket för efterkonvertering (UN ECE R 132) finns möjlighet att typgodkänna konverteringssatser för att uppgradera till Euro VI-nivå.

Miljözoner regleras i Trafikförordningen (1998:1276).

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 10/12/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se