Gå till huvudinnehållet

Nyheter|07 feb, 2024

Viktigt att Sverige röstar ja till EU-lag om företagsansvar

EU-valet 2024

På fredag ska EUs medlemsländer rösta om EUs nya lag för företagsansvar - Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) Nu kommer uppgifter om att Sverige kan rösta nej till lagen, tvärtemot sin tidigare hållning. WWF uppmanar därför regeringen att stå fast vid sitt stöd och rösta ja den 9e februari.

CSDDD kallas förkortat den nya EU-lag som ska säkerställa att företag tar ansvar för miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Lagen kräver även att företag och finansiella institutioner antar och genomför omställningsplaner med utsläppsmål i linje med 1,5-gradersmålet. Det är den första lagen i EU som kräver att stora företag i alla sektorer vidtar konkreta åtgärder för att ställa om till nettonollutsläpp.

Senast i december förhandlade Europaparlamentet och EU-rådet fram lagen, som alltså behöver få ytterligare godkännande före den kan träda i kraft. Sverige gav då sitt stöd för CSDDD. Nu sprids uppgifter i bland annat Dagens Nyheter om att flera länder, däribland Sverige, kan rösta nej till lagen.

– Om lagen röstas ner på fredag kan det bli slutet för detta direktiv som har förhandlats fram under flera år. WWF uppmanar därför Sveriges regering att stå fast vid sitt stöd för CSDDD och rösta ja den 9e februari, säger WWFs chefsekonom Magnus Emfel.

Läs mer om WWFs arbete för att få till en så ambitiös lag som möjligt:

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 28/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se