Gå till huvudinnehållet

Nyheter|05 maj, 2023

WWF och storföretag gör gemensam sak för en tuffare klimatpolitik

Koldioxidutsläpp från trafiken bidrar till klimatförändringar.jpg

Hallå där David Mjureke, senior klimatexpert på WWF….

Nyligen skrev WWF och en rad tunga företag en debattartikel i Dagens Industri, där ni uppmanar regeringen att ta krafttag i klimatfrågan. Brinner det i knutarna?

– Ja verkligen. Härhemma ser vi att näringslivet tar en ledande roll samtidigt som politikerna inte på långa vägar tar klimatkrisen och omställningen på tillräckligt allvar. Därför har WWF valt att kroka arm med flera storföretag för att trycka på för en tuffare klimatpolitik. Många svenska företag gör enorma satsningar för att minska de egna utsläppen och från sina produkter. Men investeringarna är beroende av en långsiktig och ambitiös klimatpolitik som tyvärr sackar efter. Sverige skulle behöva minska utsläppen med minst 20 procent per år, men i nuläget har vi en politik som ökar utsläppen, vilket vi djupt beklagar.

Från regeringen beskrivs krisen som en energikris. Varför?

I riksdagens klimatdebatt 28 april framhöll Romina Pourmokhtari (L) att hela regeringen står bakom Sveriges klimatpolitiska ramverk. Men samtidigt gavs inga lösningar på hur klimatmålen verkligen ska nås. Istället skiftades fokus över från klimat till energi, viket funnits med sedan valrörelsen. Energifrågorna är viktiga men kan inte ensamma klara klimatkrisen. Det krävs till exempel stora förändringar inom transportsystemet och för att vår konsumtion ska bli hållbar.

Varför är det så viktigt att regeringen agerar nu?

– Till hösten ska regeringen lämna sin klimatpolitiska handlingsplan till riksdagen. Enligt Sveriges klimatlag ska den visa hur klimatmålen ska nås och avgör Sveriges utsläpp fram till 2030. Vetenskapen är tydlig med att vi bara har några år på oss att vända utsläppskurvan och åstadkomma stora utsläppsminskningar om vi ska kunna undvika katastrofala klimatförändringar.

Nu har regeringen kallat till ett klimatmöte i juni där representanter för näringslivet, civilsamhället, fackrörelsen och forskningen bjudits in. Kommer det att ge resultat?

– Det är bra att regeringen bjuder in till diskussion men det återstår att se om ministrarna är beredda att verkligen lyssna och ta till sig information. Det kvittot får vi först när den klimatpolitiska handlingsplanen presenteras i höst, avslutar David Mjureke.

Läs debattartikeln: DEBATT: Debatt: Sista chansen för regeringen att visa att den tar klimatomställningen på allvar (di.se)

Regeringens rundabordssamtal 16 juni: Regeringen bjuder in till nationellt klimatmöte – Regeringen.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 08/05/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se