Gå till huvudinnehållet

Nyheter|14 dec, 2023

WWF lanserar globalt riskverktyg för trä

FCS-märkt timmer

WWF lanserar riskverktyg för trä – ett verktyg som ska hjälpa företag och inköpare av trä och träprodukter att göra bättre och mer informerade val när det kommer till att köpa in träbaserade produkter.

Hela 90 procent av livet på land återfinns i våra skogar. Skogar upprätthåller balansen i atmosfären, påverkar klimatet, renar luften vi andas och är viktiga för vattnets kretslopp. Av världens skogar används idag mer än hälften för produktion av virke. För att dessa skogar ska vara livskraftiga med rik biologisk mångfald måste de brukas ansvarfullt och långsiktigt hållbart. 

Därför lanserar nu WWF ett riskverktyg för trä. Detta verktyg ska hjälpa företag som köper trä- och träprodukter att göra mer ansvarsfulla val genom att lära sig att hantera och förstå vilka risker som är förenade med träråvara från olika ursprungsländer samt för specifika träslag.  

Genom att söka på länder eller träslag i verktyget får användaren en bild över relaterade risker, såsom olaglig avverkning och handel, avskogning, hot mot höga naturvärden samt mänskliga rättigheter och korruption.  

För att främja ansvarsfullt skogsbruk och handel har WWF under många år arbetat med företag inom trä- och virkessektorn, allt från skogsbrukare till tillverkare, återförsäljare och slutkonsument. Genom att sätta ambitiösa hållbarhetsmål och inköpspolicyer spelar företag en viktig roll när det kommer till att främja ansvarsfullt skogsbruk. WWF uppmanar alla företag som köper in trä och träbaserade produkter att använda trovärdiga verktyg så som tredjepartscertifiering och spårbarhetssystem samt vara transparenta kring sina träinköp. Lagstiftningen inom bland annat EU, ställer också krav på företag som handlar med träprodukter, att de förstår och hanterar risker i sin värdekedja. 

Länk till verktyget.  

Faktaruta:  
Mer om verktyget: 

  • WWFs riskverktyg för trä är en öppen webbplats (woodrisk.org) som tillhandahåller en tillförlitlig och enkel information om risker i samband med inköp av olika träslag. 
  • Verktyget sammanställer information från flera oberoende, internationella källor om lagligt och ansvarsfullt skogsbruk samt om korruptionsrisker. 
  • Genom verktyget får du tillgång till WWF:s rekommendationer för ansvarsfulla träinköp och information om andra verktyg som kan användas för att ytterligare förstå och minska risker. 

Relaterade länkar:  
 
Riskfilter för vatten och biologisk mångfald 
Med WWFs riskfilterverktyg för biologisk mångfald och vatten får företag och investerare viktig information för att kunna förstå och agera utifrån sina miljö- och affärsrisker kopplade till vatten och biologisk mångfald. De två kompletterande verktygen möjliggör för användare att ladda upp och hantera data på en säker onlineplattform för att förstå och hantera risker i sin värdekedja. Läs mer här. 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 14/12/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se