Gå till huvudinnehållet

Nyheter|31 maj, 2022

Stockholm +50 måste ta steg för en naturpositiv värld till år 2030

Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF
Gustaf Lind, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF

Det är 50 år sedan FNs första globala toppmöte för miljön ägde rum i Stockholm 1972. När nu Stockholm+50 arrangeras är miljö- och klimatfrågorna mer angelägna än någonsin. Sverige står tillsammans med Kenya värd för FN mötet i Stockholm den 2-3 juni, i anslutning till mötet arrangeras en rad sidoevent, bland annat av WWF.

– Det krävs en tydlig signal från Stockholm+50 om behovet av att uppnå en “naturpositiv” värld till 2030. På samma sätt som för klimatets 1,5 gradersmål, behövs ett tydligt globalt mål för naturen om att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till år 2030, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.

En sådan signal skulle vara ett starkt resultat från mötet som kan hjälpa regeringar att utveckla sina natur-, klimat- och hållbarhetsagendor kring en gemensam och ambitiös vision. Men för att nå dit måste vi hantera drivkrafterna bakom dagens miljöutmaningar. 

WWF vill se en global färdplan för de ekonomiska reformer som behövs för en rättvis och inkluderande övergång till en global naturpositiv ekonomi inom planetens gränser. Vi måste också omgående halvera fotavtrycket från produktion och konsumtion, och hantera de nyckelsektorer som driver på förlusten av natur och klimatförändringar. 

– Vi vill se att Stockholm+50 bidrar till att miljö och hållbar utveckling hamnar högst upp på den politiska agendan och att alla de åtaganden för miljö och hållbar utveckling som gjorts sen 1972 verkligen omsätts i praktiken, säger Åsa Ranung, senior policyrådgivare WWF.

Med tanke på de mycket långsamma framstegen i FN-förhandlingarna om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald inom CBD (Convention on Biological Diversity), måste Stockholm+50 skapa momentum för beslutsfattare att agera och visa ledarskap för människan och planeten. Det är nödvändigt inför toppmötena om biologisk mångfald och klimat senare i år, menar WWF.  

WWF vill att Stockholm+50 ska bli en milstolpe för människan och miljön, resultera i starka och konkreta rekommendationer samt lansera handlingsinriktade alternativ.

Sidoevent som WWF är med och arrangerar i samband med Stockholm+50:

Minnesgudstjänst för utdöda arter i Storkyrkan i Gamla Stan, Stockholm, 1 juni kl. 19.00

Developing a Roadmap to a Nature Positive Economy Live Stream, 3 juni kl. 9-10.15

Marco Lambertini Key Note Speach på We Don’t have Times STHLM+50 Climate Hub, 3 juni kl. 15.30-15.45. Marco kommer att ge sina reflektioner av vad S+50 har åstadkommit.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 01/06/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se