Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|24 mar, 2018

Med anledning av Earth Hour: Så minskar du utsläppen från bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken

DEBATT I dag, lördagen den 24 mars, klockan 20:30-21:30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation, arrangerad av WWF. Hundratals miljoner människor deltar och släcker sina lampor tidszon efter tidszon som en signal till politikerna att agera. Tusentals städer är med globalt och i Sverige har mer än 250 av landets 290 kommuner anmält sig.

Publicerad på Dalarnas tidningar

Syftet med Earth Hour är att världen sänder en symbolisk och stark signal till världens ledare att agera i klimatfrågan – släckningen handlar inte om att spara energi. Politiker, investerare, städer och företag måste fatta beslut som gör det enklare att leva hållbart.

Vi måste gå samman för att skapa det opinionstryck som krävs för att världen ska leva upp till målen i Parisavtalet. Redan 2020 måste de globala utsläppskurvorna peka neråt och sedan i princip halveras var tionde år. Politiker och andra beslutsfattare måste nu omgående börja genomföra Sveriges nya klimatlag som röstats fram med bred politisk majoritet.

Earth Hour startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Årets manifestation i Sverige har temat One Planet Life – ät och lev inom ramen för en planet. I Sverige lever vi som om vi hade cirka 4 jordklot till vårt förfogande. Mycket mer insatser krävs för att fattiga och utsatta människor ska få en hållbar utveckling och ett gott liv, samtidigt som planeten mår bra.

WWF jobbar aktivt med att minska utsläppen från de fem B:ena: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande). En stor satsning har gjorts på hållbara måltider – One Planet Plate – och lanseringen av WWF:s Matkalkylator (www.matkalkylatorn.se) som bara på några veckor har haft 35 000 besökare.

Det digitala verktyget Klimatkalkylatorn, som WWF och Stockholm Environment Institute tagit fram, har laddats ner cirka 170 000 gånger.

Tips för att minska din klimatpåverkan:

Bilen: Halvera resandet med fossila bränslen. Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel.

Biffen: Minska köttkonsumtionen och matsvinnet drastiskt och öka kraftigt intaget av gröna proteiner – det vinner både du och planeten på.

Bostaden: Halvera energianvändningen från din bostad. Varför inte börja med att halvera elanvändningen från belysningen? Fördubbla också ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.

Börsen: Halvera utsläppen från ditt sparande och dubblera ditt klimatsmarta sparande. Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.

Butiken: Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och använd cirkulära och digitala tjänster.

Ola Hansén, klimatexpert WWF

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF

Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF

Senast uppdaterad 2018-08-17

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se