Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|11 jul, 2022

”Öka stöden till natur- och kulturvård i skogen”

Foto: Ola Jennersten / WWF-Sweden ©

Publicerad i ATL 20220708

Sverige har prioriterat bort skogen inom den EU-gemensamma jordbrukspolitiken – vilket har fått kritik från EU. WWF vill att regeringen kraftigt höjer de nationella stöden för att kompensera bortfallet från EU-stöden.

För att värna om skogens naturvärden har vi i Sverige till nyligen haft både ekonomiska stöd till skogsägare som är nationella och EU-gemensamma – varav de sistnämnda går under EU:s gemensamma jordbrukspolitik (Cap).

Men nu har skogsåtgärderna helt prioriterats bort, till förmån för insatser i jordbrukslandskapet, i den svenska strategiska planen för implementeringen av CAP.

Till följd av detta har EU-kommissionen nyligen kommit med kritik mot den svenska strategiska planen, där de menade att den inte är tillräckligt grön. Det vill säga, den konstaterar att Sverige inte har inkluderat åtgärder för ett hållbart skogsbruk och har därför bett regeringen att återkomma med förslag på hur det ska lösas utanför Cap. Regeringen ska även förklara varför skogsinsatser, som funnits med tidigare, har tagits bort.

Regeringen har motiverat sitt agerande genom att påpeka att de i stället ska satsa på de nationella stöden för natur- och kulturåtgärder i skog (NOKÅS) som är ett statligt stöd som går via Skogsstyrelsen.

WWF vill därför se att regeringen gör som den har lovat genom att kraftigt öka stöden för natur- och kulturåtgärder i skogen (NOKÅS). Stöden bör vara välriktade och gå till naturvårdande skötsel och restaurering – och det utan att det innebär mindre pengar för skydd och skötsel av områden som är formellt skyddade.

Under sommaren ska regeringen svara på EU-kommissionens kritik och i höst ska den nya jordbrukspolitiken godkännas av EU.

WWF uppmanar regeringen att, i samband med sitt svar till kommissionen, presentera en plan på hur stöden för NOKÅS kan utvecklas och stärkas. Och att den då på allvar visar att den värnar om arbetet för att stärka och restaurera naturvärden i den svenska skogen. Det skulle inte bara gynna naturen utan också glesbygden.

Peter Roberntz, senior rådgivare skog

Emelie Nilsson, sakkunnig naturvårdspolicy

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 18/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se