Gå till huvudinnehållet

Kåldolmar med rotsaker och gräddsås

  • 4

    Portioner

  • 700-900

    Energi (kcal/p)

  • 73

    Kolhydrater (gr/p)

  • 32

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Kåldolmar från boken Vego i världsklass

Det här är kanske inget man slänger ihop en vanlig vardagskväll, men det är perfekt lunchlådemat och lätt att göra mycket av på en gång, när man ändå håller på. Ett vanligt vitkåls- eller savojkålshuvud räcker till 20–30 stycken rullar, vilket är nog med mat för en hel vecka. Den ugnsbakade kålen blir fantastiskt god tillsammans med den kryddiga färsen och de klassiska husmanstillbehören. Om du vill öka proteininnehållet kan du byta ut rotsakerna som serveras vid sidan av mot till exempel potatismos med bönor eller linser, eller en matvetesallad.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Kåldolmar

  • 1 vitkåls- eller savojkålshuvud, ca 1 kilo
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 300 g formbar sojafärs
  • 150 g kokt mathavre
  • 1 msk kryddpeppar
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk + 1 ½ msk grönsaksfond
  • 50 g pumpakärnor
  • 2 dl vatten
  • 5 torkade enbär
  • Salt och svartpeppar

Rotsaker i ugn

  • 2 stora morötter
  • ½ rotselleri, ca 200 g
  • 4 fasta potatisar
  • 2 stora palsternackor
  • 2 tsk rapsolja
  • ½ msk torkad timjan
  • Salt och svartpeppar

Gräddsås

  • 400 g silkestofu
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 torkade enbär
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 tsk svartvinbärsgelé
  • Ca 1 dl vatten
  • Salt och svartpeppar
  • Rapsolja till stekning

Till servering

  • 125 g färska eller frysta och tinade lingon
  • Finhackad kruspersilja

Gör såhär

  1. Kåldolmar: Börja med att plocka loss hela blad från kålhuvudet. Skölj dem och skär bort den grövsta biten av stammen i ett v-format snitt, så att kålbladet ser ut lite som ett hjärta. Koka bladen i lättsaltat vatten tills de mjuknar, 2–3 minuter. Ta upp dem och lägg på ett fat så att de svalnar något.
  2. Rotsaker: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotsakerna i ca 2 cm × 2 cm stora bitar.
  3. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över rapsolja och strö över timjan, salt och peppar. Rör om så att alla rotsaker täcks av olja och kryddor och sprid ut dem jämnt på plåten.
  4. Grädda i mitten av ugnen tills bitarna är mjuka och har fått fin färg, 15–20 minuter.
  5. Skala och riv vitlöken till kåldolmarna. Skala och hacka löken. Blanda ihop vitlök, lök, färs, kokt mathavre, kryddpeppar, soja, 2 msk grönsaksfond, pumpakärnor, salt och peppar till en tjock smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Du vill att smaken ska vara ganska kraftig.
  6. Låt ugnen fortsätta stå på 225 grader. Ta 2–3 msk fyllning och lägg i mitten av ett kålblad (anpassa mängden efter hur stort bladet är). Vik först in den nedre delen av bladet över fyllningen, därefter sidorna och rulla sedan ihop dolmen och försegla den med spetsen på bladet. Fäst med en tandpetare.
  7. Lägg de färdiga dolmarna tätt ihop i en ugnsfast form. Blanda 2 dl vatten, 1 ½ msk grönsaksfond och enbär till en fond och slå över dolmarna. Baka i mitten av ugnen tills dolmarna fått fin färg, ca 15 minuter. Ös med fonden lite då och då så de inte blir för torra.
  8. Gräddsås: Mixa tofun till en slät kräm i en blender eller med stavmixer i en bunke.
  9. Skala och riv vitlöken. Stek vitlök, enbär, rosmarin och timjan i en kastrull med lite rapsolja på medelhög värme tills det börjar dofta gott.
  10. Häll ner mixad tofu, soja, fond, gelé och 1 dl vatten i kastrullen och vispa så att allt blandas. Låt koka upp och koka på låg värme i 4–5 minuter. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt också eventuellt mer kryddor och gelé. Låt koka upp igen. Om såsen skär sig och börjar bli grynig, ta av kastrullen från värmen och vispa snabbt med en handvisp, så blir den krämig igen.
  11. Servering: Toppa kåldolmarna med gräddsås, lingon och persilja. Servera med rotsaker.

Visste du att…

…rotselleri är en miljömässigt toppenbra råvara? Särskilt under vintermånaderna då det är svårare att få tillgång till bra färska grönsaker. Läs mer om rotselleri i Vegoguiden. Dessutom innehåller den bra näring. Förutom en massa C-vitamin och fibrer innehåller rotselleri även mycket folsyra, något som vi tenderar att få i oss för lite av och som fertila kvinnor i synnerhet ska tänka på! Folsyra behövs för celldelning och blodbildning. Alla kvinnor i fertil ålder rekommenderas tillskott av folsyra.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, mathavre, morötter, potatis och rapsolja.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se