Gå till huvudinnehållet

Omelett med vita bönor & ärtskottstopping

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

a-bondens-omelett

Bondens ugnsomelett med finskuren potatis, vita bönor och ärtskottstopping

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från bygd med ärt- och bönodling. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Omelett

  • Fast Potatis 400 g
  • Purjolök, strimlad 50 g
  • Persilja, hackad 2 msk
  • Små vita bönor, kokta 200 g
  • Rapsolja 1 msk
  • Paprikapulver 1 tsk
  • Liquid smoke 1 tsk
  • Ägg 4 st
  • Mjölk 3%  fett 3 dl
  • Salt 1 tsk
  • Svartpeppar mald 1 krm
  • Blandsallad efter säsong 400 g
  • Färska ärtskott till topping

Gör så här:

  1. Omelett: Koka potatis med skal precis färdig. Häll av kokvattnet över purjolöken i en bunke och låt purjolöken dra två minuter och häll sedan av. Potatisen lägger du att svalna på köksbänken.
  2. Hetta upp en panna och rosta till bönorna i rapsolja i några minuter. Pudra över paprikapulver och rör om och tillsätt sedan liquid smoke och låt det dunsta in.
  3. Skala och skär potatisen i bitar och blanda med den avrunna purjolöken, bönorna och persiljan. Lägg sedan blandningen i en smord form.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar och häll över blandningen.
  5. Grädda mitt i ugnen i 180 °C i ungefär 30 minuter tills omeletten är genomgräddad och har fått en fin färg.
  6. Strö färskt ärtskott över omeletten och servera tillsammans med säsongens sallad.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologisk potatis och rapsolja.
Välj svenska eller ekologiska ägg.

Dela gärna:

Senast ändrad 18/08/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se