Gå till huvudinnehållet

Plåtpytt

  • 4

    Portioner

  • 887

    Energi (kcal/p)

  • 84

    Kolhydrater (gr/p)

  • 47

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,5 kg

CO2e

Plåtpytt från Vego i världsklass

Att göra pytt och dessutom göra den i ugnen är ett klockrent koncept. Man kan lätt ta vara på rester, laga enkel mat när man inte har så mycket ork och dessutom göra mycket mat på en gång. Du kan enkelt variera smakerna genom att byta ut olika grönsaker eller kryddor efter vad du gillar bäst och vad du har hemma.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer ursprungligen från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson, omarbetat och förenklat av Helén Sahlstrand
Foto: Helén Sahlstrand
Klimatberäkningen är gjord i Klimato i december 2022
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i december 2022

Pytten

  • 460 g marinerad tofu
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 stora sötpotatisar
  • 1 stor palsternacka
  • 2 tetra kikärtor á 380 g
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 3 ekologiska vitlöksklyftor
  • 1 msk ekologisk rapsolja
  • 1 msk spiskummin
  • Salt och svartpeppar

Sås

  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 dl havredryck
  • 1 citron, saften
  • Salt och svartpeppar

Topping

  • En näve färska örter, t ex. timjan eller oregano
  • 1 dl solrosfrön

Gör såhär

  1. Pytten. Sätt ugnen på 240 grader.
  2. Häll av spadet från kikärtorna spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.
  3. Tärna tofu i ca 1 cm stora bitar. Blanda den med det rökta paprikapulvret och låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  4. Skala och tärna sötpotatisen och palsternacka i 1 cm stora bitar.
  5. Tärna även de soltorkade tomaterna.
  6. Skala och grovhacka vitlöken.
  7. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, strö över spiskummin, salt och peppar. Blanda runt så att allt täcks av olja och kryddor. Baka mitt i ugnen tills allt fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 20 minuter.
  8. Sås. Mixa ihop alla ingredienser till en tjock sås. Smaka av med citronsaft, salt och peppar så att du får en syrlig sås, som påminner lite om crème fraiche.
  9. Topping. Finhacka örterna och rosta solrosfröna i en torr stekpanna på hög värme, tills de börjar dofta och få lite färg, utan att brännas. Strö örter och solrosfrön över de nybakade grönsakerna på plåten. Klicka ut såsen här och där.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök och rapsolja.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 12/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se