Gå till huvudinnehållet

Poké bowl med tofu

  • 4

    Portioner

  • 560

    Energi (kcal/p)

  • 54

    Kolhydrater (gr/p)

  • 27

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Pokébowl med tofu från Vego i världsklass

Poké bowl är en traditionell hawaiiansk rätt som blivit väldigt populär de senaste åren. I praktiken är det sushi serverad i en skål som du kan toppa med vad du vill!

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer ursprungligen från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson, omarbetat och förenklat av Helén Sahlstrand
Foto: Helén Sahlstrand
Klimatberäkningen är gjord i Klimato i december 2022
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i december 2022

Marinerad tofu

  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 ekologiska vitlöksklyftor
  • 2 msk inlagd ingefära (gari)
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk ekologisk rapsolja

Sötsyrligt havreris

  • 3 dl ekologiskt havreris
  • 0,5 dl ekologisk risvinäger
  • 1 tsk ljus sirap eller honung
  • 0,5 tsk salt

Grönärtskräm

  • 200 g frysta och tinade gröna ärtor
  • 1 tsk pressad citron
  • Salt och svartpeppar

Srirachahummus

  • 1 dl hummus
  • 1,5 msk srirachasås
  • 1–2 msk vatten

Stekt broccoli

  • 250 g färsk broccoli
  • 1 tsk vita ekologiska sesamfrön
  • 2 tsk japansk soja
  • 1-2 tsk srirachasås
  • Ekologisk rapsolja till stekning

Tillbehör och topping

  • 150 g frysta och tinade sojabönor
  • 1 dl inlagd ingefära (gari)
  • 1 msk vita ekologiska sesamfrön

Gör såhär

  1. Marinerad tofu. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka ingefäran. Skär tofun i ca 1 ½ × 1 ½ cm stora bitar och lägg i en skål tillsammans med vitlök, ingefära, soja, tomatpuré och rapsolja. Blanda noga. Låt marinera minst 30 minuter, men gärna upp till 1–2 timmar.
  2. Sötsyrligt havreris. Koka havreris enligt instruktionerna på paketet.
  3. Rör ihop risvinäger, sirap/honung och salt till en marinad och häll över havreriset, medan detta svalnar.
  4. Grönärtskräm. Mixa ihop ärtor och pressad citron till en tjock kräm. Smaka av med salt och peppar.
  5. Srirachahummus. Blanda hummus med srirachasås och späd med vatten tills konsistensen blir mer som en sås än en kräm.
  6. Strimla rödkålen.
  7. Häll ner både tofu och marinad i en stekpanna och stek på medelhög värme tills marinaden absorberats av tofun och denna fått fin stekyta.
  8. Stekt Broccoli. Skölj broccolin och skär den i buketter. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek broccolin på hög värme tills den börjar få fin färg. Tillsätt sesamfröna och låt dem rosta med några sekunder.
  9. Tillsätt soja och srirachasås och stek ytterligare en minut. Smaka av.
  10. Servering. Lägg 2 dl havreris i botten av skålen. Lägg därefter 2–3 msk av respektive tillbehör ovanpå matvetet och avsluta med att toppa med srirachahummus, sojabönor, inlagd ingefära och sesamfrön.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, rapsolja, havreris, risvinäger och sesamfrön.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 12/12/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se