Svartbönburgare med picklad gurka & pumpaslaw

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

g-bonburgare-med-morkt-brod

Svartbönburgare med bröd, picklad gurka, krämig pumpaslaw, cheddarost och ljummen potatissallad

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från Grönsakstät slättbygd. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Burgaren

  • Matvete 1 dl
  • Svarta bönor, kokta 5 dl
  • Gul lök 80 g
  • Rapsolja 2 msk
  • Solroskärnor 1 dl
  • Paprikapulver rökt ½ msk
  • Chilipulver ½ msk
  • Barbequesås, rökig cirka 4 msk
  • Panko ströbröd 5 msk
  • Cheddarost 60 g
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • Hamburgerbröd 4 st
  • Salladsblad, skivad tomat och rödlök

Pumpaslaw

  • Pumpa, skalad 120 gram
  • Morot 30 gram
  • Salt 1 tsk
  • Havregurt 2 msk
  • Majonnäs 2 msk
  • Persilja, hackad 2 msk
  • Salt och Vitpeppar

Ljummen potatissallad

  • Potatis, lätt skalad 400 gram
  • Rapsolja 0,5 dl
  • Vitvinsvinäger 1 msk
  • Salladslök, skivad 50 gram
  • Persilja, hackad 2 msk
  • Rosépeppar, grovt stött 1 msk
  • Salt och svartpeppar

Picklad gurka

  • Gurka, skivad 100 g
  • Ättika 0,5 dl
  • Socker 1 dl
  • Vatten 1,5 d

Gör så här:

  1. Burgaren: Skölj bönorna och låt dem rinna av väl, gärna på ett papper.
  2. Koka matvete enligt beskrivning, låt rinna av och svalna.
  3. Hacka eller pulsmixa löken fint, bryn i rapsoljan i en panna några minuter.
    Hacka eller pulsmixa sedan solroskärnorna och blanda ihop med löken när den börjat få färg.
  4. När allt är väl är brynt, tillsätt paprika- och chilipulver. Rör om och efter någon minut tillsätt barbequesås och låt den dunsta in, dra sedan pannan åt sidan.
  5. Mixa matvetet slätt i matberedare, tillsätt svarta bönor och mixa tills bönorna är väl mixade, men med en del bitar kvar.
  6. Lägg över smeten i en skål och vänd ner lökmixen och panko, det skall bli en fast massa.
  7. Forma bollar som väger cirka 150 gram, olja dem lätt på ytan och forma burgare. Sätt dem i kylskåp tills det är dags för tillagning. TIPS: Om du skall grilla den kan det bli lättare om du låter burgarna vara i ugnen före så att de blir mer fasta.
  8. Tillaga burgarna på medelvärme i rapsolja eller på grillen, pensla eventuellt på lite extra barbequesås. Låt till sist den skivade cheddarosten smälta på toppen.
  9. Pumpaslaw: Riv morot och pumpa fint. Blanda dem i en skål, salta och låt vila en stund. Pressa vätska ur grönsakerna, tillsätt övriga ingredienser och rör om och smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Ljummen potatissallad: Koka potatis, dela de sedan i stora bitar. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. TIPS: Om du skall grilla kan du låta potatisen svalna innan du smaksätter och göra knyten att värma på grillen.
  11. Picklad gurka: Vispa ihop ättika, socker och vatten. Lägg i gurka och persilja och låt dra. Löken håller sig några dagar i kylen.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologisk lök, morötter, potatis, rapsolja, matvete och hamburgerbröd.
Välj svensk eller KRAV-märkt cheddarost.

Dela gärna:

Senast ändrad 18/08/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se