Gå till huvudinnehållet

Toskansk pastasallad

  • 4

    Portioner

  • över 900

    Energi (kcal/p)

  • 118

    Kolhydrater (gr/p)

  • 36

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Toscansk pastasallad från boken Vego i världsklass

Det här är en superenkel och god pastasallad med ingredienser som många ofta har hemma. Brödkrutongerna är frivilliga, men de är väldigt goda och också ett bra sätt att ta vara på gammalt och lite torrt bröd.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Sallad

  • 400 g bönpasta, gärna penne
  • 300 g dagsgammalt bröd
  • 2 burkar sojabönor à 380 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g savojkål
  • 300 g körsbärstomater
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja till stekning

Basilikaolja

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • ¾ citron, saften
  • 1 dl olivolja

Till servering

  • 1 kruka basilika
  • Flingsalt

Gör såhär

  1. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
  2. Sätt ugnen på 180 grader. Riv brödet i bitar och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt och peppar och grädda därefter brödbitarna i mitten av ugnen tills de blivit knapriga, ca 10 minuter.
  3. Spola av sojabönorna med kallt vatten och låt rinna av. Stek bönorna i en panna med olivolja på medelhög värme tills de börjar få fin färg.
  4. Skala och riv vitlöken. Rör ner den i pannan, krydda med salt och peppar och stek ytterligare ca 30 sekunder så att vitlöken börjar dofta gott utan att brännas. Ta av stekpannan från plattan.
  5. Grovhacka savojkålen och skölj den. Massera kålen med händerna tills den blir lite mjukare och smidigare. Skölj tomaterna och halvera dem.
  6. Basilikaolja: Skala och riv vitlöken. Mixa eller mortla ihop basilikablad, vitlök, citronsaft och olivolja.
  7. Servering: Lägg upp pasta och kål. Toppa med brödkrutonger, tomater, bönor och basilika. Ringla över basilikaoljan och strö över lite flingsalt.

Visste du att…

…det är vanligt att änden på brödlimpan slängs? Krutonger är istället ett utmärkt sätt att ta tillvara bröd som har blivit gammalt och därmed undvika matsvinn.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate.
För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk pasta, olivolja och bröd.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se