Gå till huvudinnehållet

Ugnsrostade rotfrukter med pasta & rödbetstzatziki

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

s-ugnsrostade-gronsaker

Ugnsrostade rotfrukter med pasta och rödbetstzatziki

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från Skogs- och mellanbygd. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkning gjord i Mashie av Jens Vikingsson.

Örtoljan

  • Örter, blandade 1 dl
  • Rapsolja 0,5 dl
  • Salt 0,5 tsk

Rödbetstzatziki

  • Matyoghurt 10%  2 dl
  • Örtolja 2 msk
  • Salt 0,5 tsk
  • Svartpeppar, mald 1 krm
  • Rödbetor, skalade 150 g
  • Äpple, skalat 100 g

Rostade rotsaker

  • Morot, skalade 400 g
  • Kålrot, skalad 200 g
  • Palsternacka, skalade 200 g
  • Rapsolja 2 msk
  • Salt 1 tsk
  • Persilja, hackad 1 ms

Örtpasta

  • Pasta t.ex. Fusilli 250 g
  • Örtolja (se ovan) 3 msk
  • Salt 0,5 tsk

Gör så här:

  1. Örtolja: Blanda allt och, mixa eller finhacka, örterna och rör ihop med salt och olja. Örter kan t.ex. vara basilika, timjan och persilja.
  2. Rödbetstzatziki: Rör ihop yoghurt, örtolja, salt och peppar. Riv rödbeta och äpple grovt och blanda ner i yoghurtblandningen. Ställ i kylen tills servering.
  3. Rostade rotsaker: Skär rotsakerna i fina bitar. Vänd dem i olja och ha de i ugnen på 200 °C tills de är tillagade och fått fin färg. Strö över salt och persilja.
  4. Örtpasta: Koka pastan enligt beskrivning. Häll av och blanda med örtolja och salt. Klart att servera.

Vill göra receptet veganskt?

Det går alldeles utmärkt! Byt ut matyoghurten mot ett veganskt alternativ som t.ex. havregurt så blir hel måltiden vegansk.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologisk pasta, rapsolja och morot.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se