Gå till huvudinnehållet

Vit bön-mugcake

  • 1

    Portioner

  • 300-500

    Energi (kcal/p)

  • 36

    Kolhydrater (gr/p)

  • 13

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Mug-cake Vego i världsklass

Även den mest inbitne bönskeptiker kommer bli omvänd av detta recept. Ett perfekt mellanmål när man vill få i sig något enkelt inför träningen eller ett snabbt, lättätet och proteinrikt återhämtningsmål efter träning.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Linda Bakkman
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Mug-cake

  • 1 dl kokta stora vita bönor
  • 1 ekologisk banan
  • 1 ekologiskt ägg
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • Rapsolja att smörja koppen med

Förslag på topping

  • Jordnötssmör (flytande)
  • Frysta och tinade bär eller färska bär i säsong
  • Skivad frukt
  • Hackade nötter

Gör såhär

  1. Mixa allt och häll upp i en kopp smord med lite rapsolja. Kör i mikron i 2 minuter.
  2. Toppa mugcaken med lite jordnötssmör, bär eller frukt och hackade nötter.

Tips!

Läs mer i Vegoguiden om de bästa planetvalen när det gäller topping till din mug-cake.

Att minska matsvinnet är viktigt. Bananer som är på väg att bli övermogna kan man skära upp i slantar, lägga i frysen och ta ut till detta recept där de ändå bara ska mosas ihop med resten av ingredienserna.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk rapsolja och banan, liksom svenska eller ekologiska ägg och eventuella nötter.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se