Gå till huvudinnehållet

Nyheter|13 jun, 2024

Fira Naturbetesdagen 2024 med oss!

NATURBETESDAGEN 2024

Naturbetesmarkerna är bland de mest artrika, omsjungna och älskade naturmiljöerna. De är ett eldorado för växter, fåglar, fjärilar och vildbin. Nu firar vi dessa änglamarker genom fältvandringar och Öppna gårdar. Kan du inte ta dig ut i naturen? Spana in vår Slow-Cow-TV-sändning.

– Naturbetesmarker är både vackra och fulla av liv. Men vi kan inte ta dem för givna. De kräver arbete av både bönder och mular. Genom Naturbetesdagen vill vi uppmärksamma deras betydelse för den biologiska mångfalden i Sverige, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF.    

Bakom initiativet att fira Naturbetesdagen står Coop, Naturbeteskött i Sverige Ideell förening, Svenskt Sigill och Världsnaturfonden WWF. Tre certifierade naturbetesbönder öppnar upp sina gårdar för besökare, fältvandringar ordnas i Uppland och Östergötland och Coop erbjuder certifierat naturbeteskött i sina butiker. Den som inte har möjlighet att ta sig ut till en naturbetesmark kan spana in en live-sändning från en uppländsk naturbetesmark via WWF:s hemsida. 

– Vi behöver ständigt bygga ny kunskap om naturbetesmarkernas värden. Genom att fler får uppleva dessa fantastiska marker och lära sig om hur allt hänger ihop, tror vi motivationen kan öka så att fler vill bevara dessa odlingslandskapets pärlor, säger Jenny Jewert.  

Naturbetesmarker är grunden för en djur- och naturvänlig köttproduktion. Naturbeteskött är ett livsmedel som ökar den biologiska mångfalden. Nästan all annan matproduktion tränger undan vilda växter och djur vid odling och uppfödning.  

– Genom att välja certifierat naturbeteskött kan du vara säker på att djuren fått gå ute och beta i naturbetesmarker och gynnat den biologiska mångfalden i det svenska odlingslandskapet, säger Jenny Jewert.   

Tips på hur du kan fira:

  • Öppen gård: Besök en Naturbetesbonde (Södermanland och Småland)  
  • Följ med på en fältvandring (Uppland och Östergötland)  

Bli Naturfadder  

Har du frågor, kontakta:    

Jenny Jewert, jenny.jewert@wwf.se, tel: 073- 642 32 02   

Nina Schmieder, pressekreterare,  tel: 0736-423202 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 13/06/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se