Gå till huvudinnehållet

Nyheter|06 aug, 2018

Havets Hus firar 25 år: Hajar släpps ut i Gullmarsfjorden

Hajsläppet vid Havets hus augusti 2018
Hajsläppet vid Havets hus augusti 2018

Rekordmånga småfläckiga hajar har fötts på Havets Hus i Lysekil de senaste åren. Därför kan akvariet under jubileumsåret släppa ut 25 småfläckiga rödhajsungar i havet. På måndag 6 augusti blir det hajsläpp i samarbete med WWF.

Hajsläppet vid Havets hus augusti 2018

Småfläckig rödhaj är en fredad art som tidigare varit rödlistad och som Havets Hus arbetat med att föda upp och sätta ut sedan 2003. Över 80 hajar har släppts ut sedan starten och ett 25-tal ska släppas ut under året. Hajsläppet som sker 6 augusti kl 14 på kajen utanför Havets Hus i Lysekil kan följas både från land och via storbildskärm.

Hajarna märks för att eventuella återfynd ska kunna rapporteras, exempelvis om en haj fångas i fisket eller flyter i land av andra skäl. Hittills har fem hajar från Havet Hus återrapporterats, varav den ena hade simmat hela vägen upp i Oslofjorden och de övriga har hittats runt om i Bohuslän. Just nu undersöks möjligheten att använda mer avancerad märkning för att i framtiden få ännu mer information om hajarna och deras beteende i det vilda.

Projektet för småfläckig rödhaj görs sedan 2016 tillsammans med Världsnaturfonden WWF, som finns på plats i samband med hajsläppet för att berätta mer om arbetet för att rädda världens hav.

Inger Näslund, Havs- och fiskefrågor

 Hajar är viktiga för balansen i havens ekosystem. Tyvärr är flera hajarter hotade på grund av hårt fiske och hajarnas långsamma förökning. Men det är positivt att de utmaningar vi står inför med förorenade hav börjar tas på allvar. Flera havsarter och deras situation uppmärksammas, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.

Den biologiska mångfalden är en viktig del av ett friskt hav eftersom alla olika organismer bidrar till näringskedjan och balanserar miljön i havet.

–Besökarna får en god inblick i hur hajar lever och också vad man kan göra för att förbättra situationen för dem, säger Maria Jämting, vd för Havets Hus.

Havets Hus arbetar med hållbarhet, genom att sprida kunskap om havet och aktiva åtgärder som hjälper till att bevara havets mångfald. Också vi människor är beroende av att våra hav är friska. Mer än hälften av syret vi andas kommer från havet, vilket motsvarar vartannat andetag.

Fakta Småfläckig rödhaj Det är idag helt förbjudet att fånga småfläckig rödhaj i svenska vatten. Beståndet klassas som livskraftigt, men det är fortfarande brist på kunskap om hajarna. Sedan 2003 föder Havets Hus upp och släpper ut märkta småfläckiga rödhajar. Syftet är att stärka det lokala beståndet, öka kunskapen om hajen och informera om hajars utsatta situation i världen. Data från de hittills drygt 80 utsläppta hajarna har använts i forskningssyfte för att kartlägga genetik och rörelsemönster. Utsläppta hajar har återsetts i Gullmaren, Fjällbacka och i Vestfold i Norge. Arbetet sker sedan några år i samarbete med Världsnaturfonden WWF.

Fakta Hajar i världen

Havens ekosystem behöver hajar, bland annat då de är topprovdjur i näringskedjan. Tyvärr hotas många av världens hajarter av utrotning. Orsakerna är framförallt det hårda och okontrollerade fisket efter haj och hajfenor och att de fastnar som bifångst vid fiske. Men det beror också på deras långsamma livscykel med få ungar vid förökningen, vilket resulterar i att hajar är extremt känsliga för överfiske och andra störningar. I svenska vatten är det främst bottentrålning efter andra arter som orsakar hajarnas nedgång då de fångas som bifångst.

Läs mer på: Havets Hus hållbarhets och bevarandearbete: http://www.havetshus.se/akvariet/bevarande/

Världsnaturfondens arbete: http://www.wwf.se/

Högupplösta bilder: http://www.mynewsdesk.com/se/havets_hus_i_lysekil_ab

Undervattensfilm från hajsläppet 2013 finns här: https://youtu.be/U6J32yzXyAU

För frågor, kontakta:
Helen Sköld, akvariechef Havets hus, helen.skold@havetshus.se, tel 0523-66 81 64, 0727-26 88 17
Inger Näslund, havsexpert WWF, inger.naslund@wwf.se, 070-105 30 57
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, press @wwf.se
Lisbeth Larsson, kommunikationschef WWF, 070-821 71 56 (på plats i Lysekil 6 aug)

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se