Gå till huvudinnehållet

Nyheter|08 mar, 2023

Internationella kvinnodagen – de prisas för fantastiskt arbete med tigrar

Foto: Wai Yee Lam / Dr. Rungnapa Phoonjampa

Idag på internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma två inspirerande kvinnor som gjort stor skillnad för tigrarna. Wai Yee Lam och Dr. Rungnapa Phoonjampa har stått för outtröttliga insatser i egenskap av arbetsledare för tigerarbetet i delar av Malaysia respektive Thailand – platser där tigrarna blir allt färre.

Det finns nämligen bara runt 150 tigrar i Malaysia och mellan 148–189 tigrar i Thailand och för att tigrarna alls ska finnas kvar har Wai Yee och Rungnapa bland annat byggt upp team av patruller och analytiker som så effektivt som möjligt jobbar mot tjuvjakt. De har även utbildat parkvakter och allmänhet om tigrar och sett till att övervakningen och forskningen av dessa fantastiska djur gått framåt.

– Jag hoppas att vi fortsätter vara innovativa och tänka utanför boxen i kampen för att ligga steget före i kampen det som hotar tigrarna. Det framtida arbetet för tigrarna måste fortsatt bestå av kreativt samarbete mellan människor, säger Wai Yee.

I flera av länderna i Sydostasien har tigrarna utrotats under de senaste 25 åren men det är tydligt att Wai Yee och Rungnapas arbete gett resultat. I Malaysia har man lyckats minska antalet fällor och under de senaste åren har många tjuvjägare arresterats. I Thailand kan man se en tydlig nedgång i tjuvjakt och att tigerpopulationerna har stabiliserats. I vissa områden har de faktiskt ökat!

Wai Yee, som är Country program manager på organisationen Panthera i Malaysia, och Rungnapa, som är Project manager på WWF Thailand, har nu fått pris av WWF för sina insatser. Vi hoppas att de ska inspirera kvinnor världen över att engagera sig i naturvård och forskning så att vi blir ännu fler som tar kampen för en ljusare framtid.

Läs mer om Wai Yee och Rungnapa och priset de tilldelats här: WWF’s Dr. Rimington Award Celebrates Women in Tiger Science | WWF (panda.org)

Läs mer om WWFs arbete med tigrar här: Tiger - Världsnaturfonden WWF

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 08/03/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se