Gå till huvudinnehållet

Nyheter|24 nov, 2023

Så kan ditt företag visa klimatledarskap  

Wind, sun and water energy.

Företag kan bidra till klimatomställningen på flera sätt, oavsett om det sker från hemmaplan eller på plats under FNs klimatmöte.

Världen fortsätter att drabbas av allt från värmeböljor och skogsbränder till stormar och översvämningar som ödelägger liv, ekonomier och ekosystem. Ingen del av världen är opåverkad av klimatförändringens effekter.  

 Trots vissa framsteg är världen farligt långt ifrån att nå klimatmålen, och de åtgärder som hittills vidtagits är helt otillräckliga. Allvarliga och oåterkalleliga skador på samhälle, ekonomier och ekosystem är att vänta om vi går över 1,5 °C uppvärmning. Varje bråkdel av en grad spelar roll. 

 – Näringslivet har en nyckelroll i att driva på och accelerera den omställning som världen behöver. Men det är mer bråttom än någonsin. FNs senaste rapport som mäter världens utsläpp* är ännu ett bevis på hur långt ifrån målen vi är. Ett första viktigt steg för företag är att förbinda sig till vetenskapligt baserade klimatmål, ett annat är att säkerställa att företaget har robusta omställningsplaner. Men det kanske viktigaste steget idag är att vidta konkreta åtgärder som får ner utsläppen här och nu, säger Johanna Myrman, ansvarig företag och klimat på Världsnaturfonden WWF. 

Företag kan även bidra genom att finansiera och stödja lösningar för klimat och natur, samarbeta med andra och inspirera och informera sina kunder. Näringslivet har också en stor möjlighet att påverka klimatpolitiken.  

I samband med COP28 driver We Mean Business den globala kampanjen ”Fossil to Clean”. Hittills har över 130 bolag med en årlig omsättning på nästan 1 biljon USD anslutit sig för att uppmana världens regeringar att:  

  • Stödja ett internationellt avtal om en rättvis utfasning av fossila bränslen.  
  • Leverera nödvändiga politiska åtgärder och finansiellt stöd för att fasa ut fossila bränslen i det globala energisystemet till 2040-talet.   

Var med och driv på - skriv under Fossil to Clean"-uppropet här.

*2023 Production Gap, 2023 Emissions Gap

Fler tips och vidare läsning om hur WWF jobbar med näringslivet och klimat hittar du här.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 27/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se