Gå till huvudinnehållet

Nyheter|22 mar, 2021

Skriv på vårt upprop till EU om att restaurera mer natur i Europa

VåtmarkerSvarttärna–Asköviken Foto Torbjörn Hegedüs/WWF

Avverkning av skog, intensivt jordbruk och överfiske har drivit en miljon djur- och växtarter till den kritiska punkt där deras fortsatta överlevnad hänger i en skör tråd.

Nu behöver vi din hjälp med att skriva på vårt upprop till EU om att restaurera mer natur i Europa. Aktionen är nu avslutad : 104,188 skrev på. Stort tack!

Vi är på väg in i en sjätte massutrotning av arter, arter som försvinner uppskattningsvis hundra gånger snabbare idag än i naturens egen takt, precis framför ögonen på oss. Om vi inte agerar kommer konsekvenserna för vårt klimat, vår hälsa och vårt välbefinnande att bli katastrofala.

Att skydda värdefull natur är absolut nödvändigt – men det kommer inte att räcka. Vi måste också se till att restaurera, det vill säga återskapa, en välmående natur där den gått förlorad. Vi måste #RestoreNature, restaurera natur nu. Mänsklighetens överlevnad är beroende av det.

EU-kommissionen har utlovat att föreslå en ny lag för att göra restaurering av naturen lagligt bindande för EU-länderna. Men än så länge finns ingen definition av vad detta egentligen kommer att innebära.

Just nu ger EU-kommissionen möjlighet för allmänheten att yttra sig över hur naturrestaureringen i EU ska se ut – men bara fram till den 5 april 2021.

Ju fler människor som gör sin röst hörd, desto mer sannolikt är det att vi kommer att få en effektiv lag som kan vända den nuvarande, mycket kritiska utvecklingen för naturen, i och utanför Europa. Med din hjälp kan vi återställa mark, hav och vatten.

Vi har tagit fram ett mycket enkelt meddelande, som du kan hjälpa oss att föra vidare till EU-kommissionen. Endast genom kraftfulla förändringar på land och till havs kan vi bevara och få tillbaka  mycket av den biologiska mångfald som vi så desperat behöver. Det kommer att hjälpa oss att mildra och anpassa oss till klimatkrisen och förhindra framtida spridning av sjukdomar.

Vi måste restaurera naturen nu! #RestoreNature

Den här EU-lagen kan leda till en genomgripande förändring, en riktig game-changer, för både människor och natur, men lagen måste grundas på vetenskap. Annars riskerar vi att hamna i resultatlös greenwashing.

Det handlar om överlevnad för våra värdefulla våtmarker, torvmarker, gräsmarker, skogar, floder och hav. Men det handlar också om vårt klimat, vår hälsa och vår egen överlevnad.

Allt du behöver göra är att skriva på uppropet så skickar vi meddelandet vidare till EU- kommissionen. Stort tack för din hjälp!

Bakom namninsamlingen står Birdlife, EEB och WWF.

Skriv på här (Engelska):
https://restorenature.eu/en

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 06/04/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se