Nyheter|06 mar, 2019

Uttalande från WWF angående Buzzfeed-artiklar

Miombo skog, Zambia, Afrika

I artiklar som publicerats av nöjes- och nyhetssajten Buzzfeed i veckan framkommer påståenden om övergrepp mot mänskliga rättigheter som skulle ha begåtts av statligt anställda naturvårdare inom program i Asien och Afrika som fått stöd av Världsnaturfonden WWF. Artikelförfattarna hävdar att WWF varit medvetna om, men inte agerat mot, de övergrepp som skett.

WWF International har omgående påbörjat arbetet med att tillsätta en oberoende, extern granskning för att utreda detta.

– Vi ser mycket allvarligt på alla eventuella brott mot mänskliga rättigheter. Om den oberoende granskningen avslöjar oegentligheter eller brister i vårt arbete, är WWF fast beslutna att vidta åtgärder direkt, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF.

Respekt för mänskliga rättigheter är kärnan i allt det arbete som WWF gör runt om i världen. WWF har strikta regler och policyer för att säkerställa att vi och våra samarbetspartner alltid skyddar och respekterar människors rättigheter på alla platser där vi arbetar.

WWF VÄLKOMNAR REKOMMENDATIONER FRÅN OBEROENDE GRANSKNING

I mars 2019 tillsatte WWF en oberoende kommission om anklagelser att statligt anställda parkvakter begått övergrepp i nationalparker där även WWF har projekt – bland annat i Afrika och Asien. Den 24 november 2020 presenterades panelens utredning, som letts av FNs tidigare högkommissarie Navi Pillay.

Mer om den oberoende granskningens resultat20201124

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 15/12/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se