Gå till huvudinnehållet

Nyheter|29 nov, 2018

WWF tipsar om årets hållbara julklappar

Mjukdjur från WWF-fadderskap
Mjukdjur från WWF-fadderskap

Varje år köper svenska folket julklappar för miljarder. Vår konsumtion sätter ett stort tryck på miljön – i Sverige konsumerar och lever vi som om vi hade fyra jordklot. Men en julklapp måste inte innebära att köpa nytt, det finns ett stort utbud av klappar som är bättre för miljön och klimatet. Här några WWF-tips:

julklapp En julklapp måste inte innebära att köpa nytt, det finns stort utbud av hållbara klappar. Foto:Rawpixel.com  –Det finns knep att ta till i jakten på att hitta personliga och fina klappar som är mer hållbara för miljön. Tänk gärna upplevelser före prylar och att köpa begagnat där det går. Årets julklapp 2018 är det återvunna plagget, vilket är väldigt roligt och visar att det finns en vilja till att konsumera mer hållbart, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Välj gärna hållbart och second hand Köp gärna second hand eller prylar av återvunnet material. Om du köper nya saker, sträva efter en så hög kvalitet som möjligt och tidlös design. Det gör att vi behåller sakerna längre. Det är inte bra att köpa trendprylar av dålig kvalitet som används någon enstaka gång innan de blir liggandes. Ge bort ett WWF- fadderskap Hjälp till att bevara hotade arter och deras unika livsmiljöer. Ge bort ett fadderskap eller gåvobevis för den djurart du brinner lite extra för, exempelvis tiger, isbjörn, panda eller orangutang. Du kan också bli Östersjöfadder eller djungelfadder. Om du blir WWF-Vän stödjer du oss som medlem och får tidningen WWF Magasin fyra gånger per år. Upplevelser:
 • Massage, spa, ansiktsbehandling eller träningskort - gör gott i dubbel bemärkelse.
 • Biljetter till bio, teater, konserter, föreläsningar eller en kurs.
 • En heldag i naturen, till exempel en lokal "safari" i ett naturområde med fågelskådning, matsäck och en massa frisk luft.
 • Vandra, åk skidor, rid eller gör andra aktiviteter i Sverige. Ett tips är att låna eller hyra utrustningen.
Fysiska klappar & ting
 • Prylar eller kläder som köps begagnade och ges "ett nästa liv".
 • Alla i julfirandet tar med en sak hemifrån som inte används och som man sedan byter med varandra i ett julklappsspel.
 • Samla ihop foton, brev och minnessaker och paketera på ett fint sätt i ram eller fotoalbum.
 • Hembakat och hemgjort, som sylt, saft, bröd, bakverk, müsli eller granola.
 • Egenodlad planta, ta frön från frukter och grönsaker och plantera i kruka. Du kan odla allt från avokado och kryddor till tomat och ananas.
 • Sy-etui med lagningsgrejer.
 • Ge av din tid: Var barnvakt, bjud på middag eller ge bort gratislektioner i något du är bra på, exempelvis yoga, musik, pyssel eller matlagning.
För barn (många av ovan passar också):
 • Ge begagnade leksaker, spel eller sportartiklar från webbsidor som Blocket, Tradera eller från second hand-butiker.
 • En låda med second hand-kläder, hattar, väskor och smycken för utklädning.
 • Stärk barnens engagemang för djur och natur med ett VIP-medlemskap i Panda Planet - WWF för unga. Som medlem får du både ett fint mjukdjur, affisch och klistermärken och medlemskort med rabatter och förmåner till flera djurparker och naturmuseum. Dessutom planteras ett träd på Borneo för varje medlem.
Flergångsprylar:
 • Dra-maten-väska, ett alternativ till plastpåsar och som kan ge lite extra motion om du tar en promenad istället för bilen till butiken.
 • Nätkasse för att använda när du köper frukt och grönt i matbutiken, ett alternativ till engångspåsar i plast.
 • En tålig vattenflaska i miljövänligt och giftfritt material, ett alternativ till att köpa vatten i plastflaska.
 • En termosmugg för kaffe, te och andra drycker, ett alternativ till engångsmuggar.
 • Alternativ för plastfolie, finns av både bivax och silikon.
Läs mer om fadderskap och gåvor på wwf.se: Fadderskap och gåvor Panda Planet Fakta: Konsumtionen påverkar miljön Ofta kräver produktionen av prylar och kläder stora mängder energi och naturresurser som vatten och andra råvaror. Kemikalier och annat avfall släpps ofta ut under tillverkningen och påverkar mark och vattendrag. Ofta fraktas varorna långa avstånd. Det leder till både energianvändning och till utsläpp som påverkar klimatet. En del produkter fortsätter dessutom att påverka miljön under användningen. Ett exempel är mikroplaster som hamnar i våra vattendrag vid tvätt av syntetiska textilier. För bilder och mer info: www.wwf.se/pressrum För frågor, kontakta: Cecilia Gustavsson, pressekreterare WWF, 073 514 34 98 cecilia.gustavsson@wwf.se 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 16/03/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se