Gå till huvudinnehållet

Nyheter|09 jan, 2018

WWF: Varmare klimat gör att havssköldpaddan föder fler honor

Havsskldpadda

Den gröna havssköldpaddan föder nästan enbart honor när klimatet blir varmare. Det visar en ny studie från Stora Barriärrevet utanför nordöstra Australien, där forskare från WWF deltagit. Rönen publiceras nu i tidskriften Current Biology.

– Klimatförändringarna slår på bred front mot djur i haven. Nu kommer ny forskning som visar att könskvoten hos den gröna havssköldpaddan i Australien ändras. Om bara honor föds riskerar vissa populationer att dö ut, säger Håkan Wirtén generalsekreterare på WWF.

Vilket kön havssköldpaddans ungar får är beroende av boets temperatur på stranden, där äggen kläcks. Ju varmare boet är, desto större är sannolikheten att de nykläckta sköldpaddorna blir honor.

I studien fann forskarna att 99,1 procent av sköldpaddsungarna på de varmaste nordliga stränderna vid Barriärrevet var honor. Av de vuxna individerna var 86,8 procent honor. Sköldpaddorna som studerats på kyligare stränder vid revet visade en mer måttlig kvinnlig könsfördelning, där mellan 65 och 69 procent av sköldpaddorna var honor.

– Samma trend syns hos sköldpaddor och krokodiler på andra håll i världen, säger Tom Arnbom, havsexpert på WWF.

Fakta: Studien som publicerats i Current Biology heter Environmental Warming and Feminization of One of the Largest Sea Turtle Populations in the World

För frågor, kontakta:
Tom Arnbom, marinbiolog och havsexpert WWF, 070-554 40 66, tom.arnbom@wwf.se
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 070-629 10 77, press@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se