Gå till huvudinnehållet

Nyheter|09 apr, 2019

WWFs tips för en miljövänlig påsk

närproduceradeagg_ 2019

Påskhelgen innebär för många förberedelser och mat som ska lagas. Ägg och fisk är populära rätter på påskbordet. Inger Näslund och Världsnaturfonden WWF ger sina bästa tips inför högtiden: – Kom gärna ihåg två saker när det gäller fisk. Ska du köpa odlad lax, försök hitta ASC certifierad sådan. Om du vill köpa sill, välj helst MSC certifierad, säger Inger Näslund.

Ägg hör ihop med påsken. Köp kravmärkta eller om du har möjlighet att köpa från gårdsbutik eller granne med höns. Foto:WWF

På sina håll i landet, särskilt söderöver, är ålen populär att äta till påsk. Men Inger Näslund säger att vi ska avstå:
– Den är akut hotad och de ålar vi fångar i Sverige är livsviktiga för att arten ska kunna simma till Sargassohavet och föröka sig där. Bästa sättet att hålla sig uppdaterad på vilka fiskar man kan äta är att ladda ner WWFs Fiskguide till sin mobiltelefon (se länk nedan).

Hållbara tips för en hållbar påsk     

1.  Sillen hör av tradition till på påskbordet. Den är god, billig och innehåller nyttiga fetter. Den fiskas skonsamt med fisknät eller flyttrål. Sillen äter mest djurplankton, vilket det finns gott om.  Var försiktig med sill/strömming från Östersjön som kan innehålla förhöjda halter av miljögifter.

2. Laxen är också populärt att äta under påsken, men det gäller att välja rätt. Många vilda laxbestånd är hotade men vill du köpa vild lax – köp MSC-märkt. Den odlade laxen är inte problemfri den heller. Odlingen av lax orsakar stora problem för den vilda laxen genom spridning av laxlus bland annat och med fiske av foderfisk till laxmat.  Ska du äta odlad lax, försök hitta miljömärkt sådan. ASC eller KRAV-märkt odlad lax brukar finnas i diskarna i välsorterade matbutiker.

3. Ät mer klimatsmart. Fokusera på frukt, grönsaker och fullkorn och välj ekologiskt, naturbeteskött och miljömärkta produkter så långt det går. Det finns jättemycket enkla veganska och vegetariska recept på nätet. Köp gärna närproducerade varor.
Om du vill ha kött, tänk på att äta mindre portioner. Kolla in WWFs köttguide (se länk nedan) som är en bra hjälp till att välja rätt sorts kött. I en del matbutiker kan man köpa naturbeteskött, osom bidrar till att bevara den biologiska mångfalden och hålla landskapet öppet.

4. Vi äter mycket ägg under påsken - cirka 50 miljoner - enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Köp helst kravmärkta ägg. En höna mår bra av att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. De vill äta gröna växter, maskar och annat som de hittar själva. Det får hönsen på KRAV-märkta gårdar och de får också ekologiskt foder. Hönor på ekologiska gårdar har även lite större ytor att röra sig på. Det är max sex hönor per kvadratmeter och de kan gå ut i en rastgård.

5. Choklad vill många ha i sitt påskägg. Köp ekologisk choklad och Fairtrade-märkt eller annan choklad som görs i en produktion med rättvisa arbetsvillkor. Kolla också att godiset och andra produkter endast innehåller certifierad palmolja.

Fakta:

Information om MSC märkning av fisk

Information om  ASC märkning av fisk

Information om Fiskguiden WWF

Information om Köttguiden WWF

Läs om WWFs information om palmolja och soja

Läs om Livsmedelsverkets rekommendationer för fisk i Östersjön

För bilder och mer info:

www.wwf.se/pressrum

För frågor, kontakta:

Inger Näslund, fiskexpert WWF, 0701-053057, inger.naslund@wwf.se

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 0735-862622 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se