Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|13 mar, 2018

Ät mindre men bättre kött – bra för dig, djuren och klimatet

DEBATT. Alla skulle bli vinnare på om vi åt mindre men bättre kött och mer vegetariskt; planeten, djuren och vi själva. Om vi ska behålla den globala biologiska mångfalden och begränsa klimatförändringarna till max 1,5 grader måste vi äta mer växtbaserat  –  och mycket mindre, men bättre kött.

2018-03-13 (Publicerad på Dala-Demokraten)

Världsnaturfonden WWF lanserar under våren 2018 matkonceptet One Planet Plate, måltider för en levande planet, som både är klimatsäkra och samtidigt gynnar den biologiska mångfalden.

Mycket tyder på att vi är på rätt väg när det gäller att äta mer hälsosamt och klimatsmartare. ”Peak meat”, kött-toppen, har redan inträffat i USA och enligt ny statistik från Jordbruksverket sjönk svenskarnas köttkonsumtion under 2017 med 2,2 kg per person.

En färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF visar att en tredjedel av den svenska befolkningen uppger att de också har dragit ner på sitt köttätande det senaste året för att minska sin klimatpåverkan. Bland gruppen unga kvinnor 16-29 år säger 46 procent att de har dragit ner på sitt köttätande under de senaste 12 månaderna för klimatet.

För att begränsa klimatförändringarna till 1,5 grader och nå Parisavtalet behöver matens klimatpåverkan minska med uppemot tre fjärdedelar. WWFs One Planet Plate baseras på en klimatbudget för mat där högst 11 kilo växthusgaser per vecka får släppas ut.

WWF har också tagit fram det digitala konsumentverktyget ”Matkalkylatorn”, som baseras på forskning från Chalmers Tekniska Högskola, och där man kan komponera sina egna måltider – så att de ryms inom en maximal global uppvärmning på 1,5 grader.

Det globala livsmedelssystemet tär hårt på vår biologiska mångfald och är en av de största globala orsakerna till att djur och växter försvinner i en alldeles för hög takt. One Planet Plate har tydliga krav för naturen och den biologiska mångfalden.

Om kött eller fisk ingår ska de ha grönt ljus i WWFs Köttguide och Fiskguide och de vegetabilier som vi äter mycket av i Sverige och som odlas på fälten där de gör störst skillnad för den biologiska mångfalden - potatis, morot, spannmål, raps och lök -  ska vara ekologiska.

Matfrågorna är oerhört viktiga och måltiderna vi äter måste börja hålla sig inom planetens gränser. Här är tre steg på vägen som skulle göra stor skillnad:

• Restauranger, måltidsleverantörer och företag som producerar mat: gör det enklare och mer tillgängligt att konsumera hållbara måltider för en levande planet.

• Politiker på nationell och lokal nivå: skapa incitament för att det ska bli enklare och mer prisvärt att producera och konsumera mer hållbar mat.

• Svenska lantbrukare: stå upp för och lyft fram alla de goda mervärden och fördelar som den svenska livsmedelsproduktionen erbjuder.

Låt oss äta mindre men bättre kött och mer gröna proteiner – då kommer vi också må bättre och hålla oss friskare, samtidigt som vi gör en stor insats för klimatet och miljön.

Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF

Anna Richert, expert på hållbar mat WWF

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se