Gå till huvudinnehållet
Grönslick (Cladophora glomerata) i den svenska skärgården

WWF och Apotea

Ett samarbete för att väcka liv i Östersjön

Tillsammans med sina kunder samlar Apotea in pengar till Världsnaturfonden WWFs Östersjöarbete. Förutom att förbättra miljön i Östersjön syftar samarbetet också till att minska Apoteas egen klimatpåverkan.

Vad innebär samarbetet?

Sedan vi startade vårt samarbete har Apotea hjälpt WWF att samla in ca 29 miljoner kronor till vårt arbete med att rädda Östersjön. Pengarna går bland annat till restaurering av fiskvandringsvägar och våtmarker i kustområden och att skydda mjuka bottnar i Östersjöns grunda vikar, viktiga livsmiljöer för exempelvis många fiskar, undervattensväxter, fåglar och insekter. I dessa projekt samarbetar WWF med Skärgårdsstiftelsen och Upplandsstiftelsen. En annan del av partnerskapet handlar om Apoteas eget hållbarhetsarbete. Här har Apotea satt vetenskapligt baserade klimatmål genom Science Based Targets initiative som blivit godkända. Apotea arbetar nu för att minska sina klimatutsläpp i enlighet med dessa mål.

Varför samarbetar vi?

Apoteas stöd är ett mycket viktigt bidrag till vårt Östersjöarbete. Genom partnerskapet med Apotea kan vi göra gemensam sak med näringslivet att åter väcka liv i Östersjön.

pär-svärdson-apotea

”Östersjön är ett av Sveriges viktigaste ekosystem. Jag älskar skärgården och ser hur övergödningen bidragit till återupprepade algblomningar, så för mig är frågan också personlig. När vår verksamhet växer finns ett ökat utrymme att ge tillbaka till samhället. Genom partnerskapet med WWF kan vi stödja arbetet med att återställa Östersjön och ge nästa generation chansen att njuta av vår vackra skärgård så som vi har kunnat göra”

Pär Svärdson, VD på Apotea.

Våra gemensamma projekt

Läs mer om resultat och vad som händer i projekten på våra projektsidor.

© Johan Hammar

Projektet är en fortsättning på Skydd under ytan och vill bidra till lösningar på problemet med ankringsskador och se till att skärgårdens grunda havsvikar skyddas.

Skydd i grunda vikar 

© Johan Hammar

Projektet bygger vidare på tidigare projekt där vi öppnade upp Hargsån genom att bygga ett fiskomlöp. Nu fortsätter arbetet med naturvård i Hargsån för att öka och tillgängliggöra livsviktiga lekområden för fisk.

Fiskevård i norra Roslagen

Musslor och tång_Nåttarö

Ett avslutat projekt där målet var att ta fram olika metoder för att vårda marina miljöer under ytan. Arbetet fortsätter i pågående projektet Skydd i grunda vikar.

Skydd under ytan

Kort om Apotea

Apotea är Sveriges första fullskaliga apotek som inte har någon fysisk butik utan bara finns på nätet. Syftet är att öka servicen och underlätta vardagen för sina kunder. Apotea har sedan 2011 haft Läkemedelsverkets tillstånd att bedriva apotek med ett heltäckande sortiment av både receptfria och receptbelagda läkemedel.

Läs mer

Samarbetsansvarig

Dela gärna:

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se