Gå till huvudinnehållet

Kung Pao tofu

  • 4

    Portioner

  • 500-700

    Energi (kcal/p)

  • 63

    Kolhydrater (gr/p)

  • 19

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Kung pao tofu från boken Vego i världsklass

En klassisk kinesisk rätt som inte alls är så svår att laga. Originalreceptet innehåller enormt mycket chili, men det går lätt att anpassa efter smak. Du kan äta grytan tillsammans med vanligt vitt ris, men om du vill göra den lite klimatvänligare kan du istället ta matvete eller varför inte slänga ner lite vetenudlar i såsen den sista minuten och göra en nudelwok av det hela? Tänk på att många hoisinsåser innehåller fisk, så var noga med vilken du köper om du vill att rätten ska vara vegetarisk.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Marinerad tofu

  • 400 g fast naturell tofu
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 ½ msk majsstärkelse

Sås

  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk hoisinsås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • ½ tsk sichuanpeppar

Grönsaker och nötter

  • 2 vitlöksklyftor
  • 20 g färsk ingefära
  • 1–2 röda chilifrukter
  • 3 salladslökar
  • 1 dl saltade torrostade jordnötter
  • Rapsolja till stekning

Till servering

  • 3 dl ris
  • 1 ½ msk grönsaksfond

Gör såhär

  1. Marinerad tofu: Vira in tofun i hushållspapper och lägg den mellan två tallrikar med en tyngd på den översta tallriken i 30 minuter för att pressa ut överflödig vätska.
  2. Skär därefter tofun i ca 1 ½ cm stora tärningar. Lägg tofu, soja, risvinäger och majsstärkelse i en plastpåse och låt marinera 30 minuter.
  3. Sås: Blanda ihop balsamvinäger, soja, hoisinsås, sesamolja, socker, majsstärkelse och sichuanpeppar. Vispa tills sockret och majsstärkelsen löst upp sig och ställ åt sidan.
  4. Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen, men tillsätt grönsaksfond istället för salt i vattnet.
  5. Skala och riv vitlök och ingefära. Skiva chilin. Skiva salladslöken och dela upp de vita och de gröna bitarna för sig.
  6. Hetta upp en wok- eller stekpanna med lite rapsolja så att den blir varm. Häll ner tofu och all marinad i pannan. Stek tills tofun börjar få färg.
  7. Tillsätt vitlök, ingefära, chili och de vita salladslöksbitarna. Stek tills det börjar dofta gott och löken har blivit mjuk.
  8. Häll i såsen och rör om så att den täcker grönsakerna och tofun. Rör ner jordnötterna och stek i 1–2 minuter. Toppa med de gröna salladslöksbitarna. Servera med ris.

Visste du att…

…ris har ett relativt högt klimatavtryck? Det beror på att det odlas i vatten och att klimatgasen metan frigörs från den blöta marken. Läs mer om ris och andra mer klimatsmarta kolhydratskällor i Vegoguiden. Varför inte testa till exempel mathavre till din Kung Pao tofu?

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, majsstärkelse, ris, sesamolja och rapsolja.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se