Gå till huvudinnehållet

Shepherd’s pie

  • 4

    Portioner

  • 700-900

    Energi (kcal/p)

  • 115

    Kolhydrater (gr/p)

  • 38

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Shepherds pie från boken Vego i världsklass

Shepherd’s pie är irländsk och engelsk comfort food deluxe. Gårdagens färssås och gammal potatis blir en otroligt god paj. Här använder vi colcannon, ett irländskt potatismos med grönkål, för att göra rätten vackrare och för att få in mer grönsaker i pajen.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Gustav Johansson
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Linsbolognese

  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 150 g champinjoner
  • En näve torkade soltorkade tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 lagerblad
  • 1 burk krossade tomater à 400 g
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 dl vatten
  • 1 burk gröna linser à 380 g
  • 1 burk svarta bönor à 380 g
  • Salt och svartpeppar
  • Raps- eller olivolja till stekning

Colcannon

  • 1 kg mjölig potatis
  • 4 dl torkade röda linser
  • 150 g färsk grönkål
  • 2 salladslökar
  • 1 ½ dl havredryck
  • Ev lite olivolja att ringla över
  • Salt och svartpeppar

Sallad

  • 2 polkabetor
  • 1 knippe rädisor
  • 70 g blandad sallad
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • 2–3 msk balsamvinäger
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör såhär

  1. Bolognese: Skala och hacka löken. Riv moroten (behåll skalet på) och champinjonerna grovt. Finhacka de soltorkade tomaterna.
  2. Fräs grönsakerna mjuka i rapsolja i en stor gryta. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
  3. Hacka vitlöken fint. Tillsätt vitlök, timjan och lagerblad i grytan. Låt steka med någon minut så att vitlöken mjuknar.
  4. Ha i krossade tomater, soja, grönsaksfond, vatten och rikligt med svartpeppar och rör om. Låt koka utan lock i 30–40 minuter. Du vill få en ganska tjock sås.
  5. Colcannon: Skala potatisen och skär den i småbitar. Koka potatis och röda linser i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka, ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av lite.
  6. Skölj grönkålen och dra bort bladen från bladnerven. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka kålen tills den mjuknat och blivit intensivt grön, ca 1 minut. Häll av kålen och skölj den snabbt med kallvatten. Krama ur överflödig vätska.
  7. Finhacka grönkål och salladslök. Lägg i kastrullen med potatis och linser och mosa ihop alltsammans. Späd med havredryck tills moset får en konsistens du är nöjd med. Smaka av med salt och peppar.
  8. Spola av linserna och bönorna till bolognesen med kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt dem i tomatsåsen när 3 minuter återstår av koktiden. Rör om och smaka av med salt och eventuellt mer av de torra kryddorna.
  9. Sätt ugnen på 225 grader. Fyll en pajform till hälften med bolognese. Sprid ut colcannon i ett ca 2 cm tjockt täcke ovanpå. Strö över lite salt och peppar och ringla eventuellt över lite olivolja. Grädda i mitten av ugnen tills moset har fått fina gyllene toppar, ca 10 minuter.
  10. Sallad: Skala betorna och svarva dem med en grönsakssvarv eller hyvla dem tunt. Ansa rädisorna och hyvla dem tunt. Blanda betor, rädisor och sallad.
  11. Skala och finhacka vitlöken. Blanda med olja, balsamvinäger, salt och peppar. Ringla över salladen och servera till pajen.

Visste du att…

…det går att äta även de lite grövre stammarna på grönkålen? De är knapriga och goda och passar jättebra till att exempelvis blanda ner och steka på snabbt i en wok. Om du inte vill använda dem på en gång kan du hacka dem i mindre bitar och frysa in. Att använda hela grönsaken, inklusive stammar och skal, minskar matsvinnet.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate.
För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk lök, morot, olivolja, rapsolja och potatis.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 30/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se