Gå till huvudinnehållet

Nyheter|28 apr, 2021

WWF uppmanar världens städer att agera för en hållbar framtid

WWFs globala stadsutmaning One Planet City Challenge firar tio-årsjubileum och uppmanar städer och kommuner att leda vägen till en klimatsäker framtid. Genom att delta i utmaningen visar städerna upp sina ambitioner och åtgärder för klimat och hållbarhet.

– WWFs analyser visar att över 100 städer som rapporterat på plattformen har ambitiösa mål i linje med Parisavtalet, vilket är bra, men det behövs många fler. Vi behöver också se snabbt utrullade handlingsplaner för omfattande utsläppsminskningar i alla samhällssektorer, säger Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer.

Nu bjuder WWF in städer att gå med i One Planet City Challenge 2021-22. Registreringen öppnas denna vecka till plattformen där städerna rapporterar in sitt klimatarbete och får bedömning och feedback.

År 2021 är kritiskt på många sätt, inte minst på grund av pågående globala diskussioner och åtgärder om klimat, natur och hållbar utveckling. Det är nu världen behöver ta krafttag för att förverkliga uppsatta mål och ambitioner.

WWFs analys av 812 städer som rapporterat in till den internationella dataplattformen visar att 13 procent av städerna, motsvarande ca 114 miljoner människor, hade utsläppsminskningsmål som är kompatibla med 1,5 °C global uppvärmning. Detta antal måste snabbt mångdubblas om vi ska nå den ambitionsnivå som anges i Parisavtalet som 191 parter runt om i världen har anslutit sig till.

Redan idag bor 55 procent av den globala befolkningen i städer och urbana regioner. Städer står för över 70 procent av de globala koldioxidutsläppen och är en stark drivkraft bakom människans påverkan på naturen.

–I städerna är det också tydligt hur tätt sammankopplade de globala hållbarhetsmålen är. Klimatomställningen ger många positiva bieffekter såsom mer hälsosam luft, mindre buller och mer utrymme för grönska, vatten och biologisk mångfald i stadsmiljöerna, fortsätter Sabina Andrén.

Närmare 600 städer från 53 länder har deltagit i One Planet City Challenge sedan starten 2011. Städer över hela världen är inbjudna att vara med, oavsett storlek eller geografisk plats. Vancouver, Kanada; Kapstaden, Sydafrika; Seoul, Sydkorea; Paris, Frankrike; Uppsala, Sverige och Mexico City, Mexiko har alla blivit globala vinnare i tidigare omgångar av utmaningen. 

FAKTA: One Planet City Challenge:

Städer och kommuner som deltar i One Planet City Challenge bedöms på ba­sis av sin klimatdatarapportering på den internationella CDP-ICLEI plattformen. Bedömningen bygger på ett forskningsbaserat utvärderingsramverk som innebär att WWF analyserar hur väl städerna presterar i förhållande till vad som krävs för ett rättvist bidrag till Parisavtalets 1,5 graders mål.

Metoden är erkänd av Science-Based Targets nätverket (SBTN) för att hjälpa städer att sätta vetenskapligt baserade klimatmål i linje med 1.5 °C. Alla deltagare får en nulägesanalys och rekommenderade typ-åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning för att skydda de egna invånarna. Till vinnare utses de städer som presterar bäst när det gäller såväl mål och ambitioner, som åtgärder.

Läs mer:
Sverige: WWF One Planet City Challenge
Internationellt: WWFs globala stadsprogram

För mer information vänligen kontakta:
Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer, WWF tel 070-34 05 137, sabina.andren@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare, WWF, tel 0735-862622, nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 29/04/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se