Gå till huvudinnehållet

Nyheter|20 jun, 2023

WWF välkomnar de nya nordiska näringsrekommendationerna

plate

De nordiska näringsrekommendationerna lanseras idag, den 20 juni med det viktiga nya tillägget miljömässig hållbarhet. Innan har rekommendationerna framför allt fokuserat på näringsinnehåll i livsmedel men nu har forskarna lagt till en analys och värdering av hur livsmedlen påverkar miljön. WWF har deltagit i remisserna som genomförts och bidragit med vår kunskap. Nästa steg i Sverige blir att Livsmedelsverket kommer översätta de nordiska näringsrekommendationerna till svenska kostråd.

Vi på WWF välkomnar näringsrekommendationerna med det viktiga tillägget miljömässig hållbarhet. Vi ser att det är positivt att nordiska näringsrekommendationerna tydliggör det som forskare och experter är överens om för ett hållbart livsmedelssystem – en mer växtbaserad kost, och kostmönster som bygger på en varierad konsumtion av olika typer av livsmedel med basen i grova grönsaker, fiberrik mat och hållbart producerade animalier.

Citat Anna Richert:

-Vi tycker att klokt utformade kostråd är ett viktigt redskap på vägen till mer hållbara livsmedelssystem. Idag äter många i befolkningen inte enligt kostråden, och ett viktigt första steg är att fler börjar äta mer hälsosamt och hållbart. Därför är det oroväckande att representanter för den svenska livsmedelssektorn uttrycker att de nordiska näringsrekommendationerna är på väg åt fel håll. Förtroende för kostråden är viktigt, både för hälsa och planet.

-Vi vill understryka att debatten om kött kopplat till NNR lätt blir för ensidig, det är skillnad på kött och kött. Att NNR inte ger vägledning för en minskad konsumtion av kött som föds upp på soja och spannmål, som gris och kyckling, är problematiskt men den huvudsakliga signalen om mindre men bättre kött ger rätt riktning.

Kontaktuppgifter:

Anna Richert, senior matexpert 0706376878

Ulrika Backlund, programsamordnare och dietist 070-722 41 85

Press tel 08-54657500

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 26/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se