Gå till huvudinnehållet

Film|25 nov, 2019

Vegomyt #5: ”Man blir inte mätt”

vego5

Vegomyt #5: ”Man blir inte mätt”

Så klart kan du som tränar hårt bli mätt på vegetarisk mat, det beror helt på vad du äter. Självklart räcker det inte att välja sallad till lunch. Experterna i projektet Vego i världsklass synar olika vegomyter, och här avfärdar SOKs kostrådgivare Linda Bakkman den här myten och ger dig samtidigt tips på hur du ska få i dig tillräckligt med energi.

– Det handlar såklart om vad du äter. Det går inte att ta en dagens lunch och bara plocka bort kött eller fisk. Och att välja en sallad eller linssoppa kan också vara för klent för dig som tränar hårt, säger Linda Bakkman.

Grönsaker och baljväxter är rika på vatten och fibrer vilket gör att de blir energiglesa. Ser man till hela befolkningen så kan det finnas hälsovinster med det, som att motverka övervikt, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Men för den som har en aktiv livsstil, eller för barn och ungdomar som behöver mycket energi för att växa och utvecklas, kan det i stället vara en utmaning att få i sig tillräckligt med energi. Så hur ska man tänka om man vill ställa om till en mer hållbar kost som fortfarande mättar tillräckligt för dagens alla aktiviteter?

– För dig med högt energibehov kan det vara viktigt att lägga till rikligt med nötter, fröer och oljor. Både för smaken och för mättnaden, säger Linda Bakkman.

Tips på att öka energiintaget med vegetabilier
  • LITE MEN OFTA. Se till att äta regelbundet. Frukost, lunch, middag och gärna ett par mellanmål. Då behöver du inte äta så stora portioner varje gång.
  • MER FETT. Om du utesluter kött, fisk, ägg och mejeri och ersätter med grönsaker och baljväxter så blir det mycket mindre fett i maten. Addera även vegetabiliska fetter som oljor, nötter, oliver och fröer.
  • DRICK ENERGIN. Drick juice på frukt och grönsaker. Flytande energi mättar inte lika mycket som fast mat.
  • ÖVERDOSERA INTE FIBRERNA. Välj bort vissa fullkornsalternativ som fullkornspasta. Äter du tillräckligt med energi och kolhydrater så får du i dig tillräckligt med kostfiber ändå.
  • TÄNK BUFFÈ. Det kan vara lättare att äta mer om du väljer olika saker. Tänk buffé. Komplettera med bröd eller frukt istället för att behöva ta en till portion.
  • TA EN EFTERRÄTT. Lägg till energitäta komplement som en dessert eller energikaka i perioder när du gör av med mycket energi.
Max Salminen, segling
Max Salminen, segling
Och vad säger idrottaren?

Seglaren och OS- och VM-guldmedaljören Max Salminen är en av ambassadörerna för projektet Vego i världsklass och han har ställt om sin kost till att äta mer vego. Med en längd på strax under två meter och en vikt runt 100 kilo så är Max ett riktigt muskelknippe som kräver mängder med energi under långa tränings- och tävlingspass i segelbåten.

– Jag tycker absolut att jag kan bli så mätt som jag vill. Med mer vego i maten så slipper man den nackdelen som kötträtterna har att man blir mätt för fort och då inte får i sig all energi som man har behov av.


Foto: Stefan Wettainen, Norstedts

I boken Vego i världsklass viger Linda Bakkman ett avsnitt till energi och förklara hur fett är en stor bränslekälla vid vila medan tillgången på kolhydrater är avgörande för att kunna träna intensivt och länge. Boken finns att köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna.

Om Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Postkodlotteriet. Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och utvecklar det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor; Hanna Öberg, skidskytte; André Myhrer, alpint; Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer. Vi behöver ställa om till mer vego – och alla kan ställa om! #Vegoivärldsklass #Postkodeffekten

Fler vegomyter
Läs mer

 

 

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se