Gå till huvudinnehållet

Film|25 nov, 2019

Vegomyt #4: ”Sojakorv är ju också en miljöbov”

vego4

Vegomyt #4: ”Sojakorv är ju också en miljöbov”

Det finns fler och fler vegoprodukter i mataffären, bland annat gjorda av soja. Ett bra alternativ för dig som tränar, men är det verkligen ett bra miljöval? Experterna i projektet Vego i världsklass synar olika vegomyter, och här förklarar WWFs matexpert Anna Richert varför du med gott samvete kan äta sojaprodukter.

Myten om att sojakorven också är en miljöbov stämmer inte. Visst finns det otroliga problem med den storskaliga sojaproduktionen, men det handlar inte om att sojaprodukterna för människor ökar. Tvärtom. Anna Richert förklarar:

– De stora problem som finns med den storskaliga sojaodlingen i världen kan direkt skyllas på att vi globalt äter alltmer kött eftersom den absolut största delen av sojan som produceras går till djurfoder. Det är alltså den ökade globala köttkonsumtionen som är huvudproblemet bakom sojan – inte vegetarianerna och deras sojakorvar.

I Sydamerika är sojaodlingar den största anledningen till att gräsmarker och regnskog omvandlas till odlingsmark, något som leder till att viktiga djur- och växtarter dör ut. Eftersom bränder är det vanligaste sättet att göra odlingsmark av skog och gräsmarker blir klimatpåverkan dessutom dubbelt negativ.

– En viktig sak du kan göra för att inte stötta den utvecklingen är att äta mer vego och framför allt mer baljväxter. Den största delen av sojan som vi människor äter kommer dessutom inte från Sydamerika utan från södra Europa eller Nordamerika där problematiken med avskogning inte är densamma, fortsätter Anna Richert. Det går bra att fråga efter närproducerade baljväxter också, och om man har möjlighet så är det också en bra åtgärd att påminna beslutsfattare i företag och politiken att de har en viktig roll att bidra till minskad avskogning och markomvandling.

Certifieringar för bra soja

Anna Richert berättar att det inte alltid är lätt att veta sojans ursprung, särskilt i halvfabrikat eftersom det vanligtvis inte står på förpackningen. Ekologiska märkningar och certifieringarna RTRS och Proterra (syns sällan på konsumentförpackningar dock) visar på mer ansvarsfull eller hållbar soja. Men sojan som hamnar i produkter som säljs till oss människor kommer i princip aldrig från Sydamerika.


Foto: Stefan Wettainen, Norstedts

I boken Vego i världsklass berättar Anna Richert mer om olika produkters miljöpåverkan som till exempel kött, fisk och soja. Det finns också en tydlig presentation och förklaring av vad olika certifieringar och miljömärkningar står för. Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna.

Om Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Postkodlotteriet. Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och utvecklar det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor; Hanna Öberg, skidskytte; André Myhrer, alpint, Max Salminen; segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer. Vi behöver ställa om till mer vego – och alla kan ställa om! #Vegoivärldsklass #Postkodeffekten

Fler vegomyter
Läs mer

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se