Gå till huvudinnehållet

Film|15 nov, 2019

Vegomyt #2: ”Det spelar ingen roll för miljön om man väljer vego”

vego2

Vegomyt #2: ”Det spelar ingen roll för miljön om man väljer vego”

En av myterna kring vegomat är att det inte spelar någon roll för miljön om man väljer vego. Experterna i projektet Vego i världsklass synar de olika vegomyterna och här slår WWFs matexpert Anna Richert hål på myten om hur vi kan påverka med våra val av mat. Vad vi äter har nämligen en otroligt stor påverkan på vår planet.

När det pratas om att minska matens klimatpåverkan så sägs det ofta att det är viktigare att dra ner på antalet flygresor. I boken Vego i världsklass förklarar Anna Richert också att det på ett sätt stämmer: det allra viktigaste för vår planet är att alla minskar obetänksam användning av fossila bränslen. Men eftersom det är bråttom att minska klimatgasutsläppen är det viktigt att minska allt som går, det vill säga både flygandet, användningen av fossila bränslen inom andra områden liksom klimatgasutsläppen kopplade till maten.

– Maten vi äter är en av de stora orsakerna till vårt avtryck på planeten. Att äta mer vegetarisk mat är en superenkel grej att göra i vardagen – som faktiskt ger stora resultat på en persons klimatavtryck. Största anledningen är att det går åt otroligt mycket mindre resurser att producera växter än kött,. speciellt när man tänker på grisar och kycklingar som äter sådant som vi människor hade kunnat äta direkt. Klimatavtrycket för 1 kg bönor är exempelvis omkring 15 gånger lägre än ett kg griskött. En större del av nötkreaturens foder och till viss del även det som grisarna äter består av sådant som inte människor kan äta, såsom gräs och matsvinn, vilket är bättre, säger Anna Richert.

Därför är det smart att välja vego. Att äta så mycket kött som vi gör i Sverige idag håller helt enkelt inte – mindre men bättre kött är en viktig och ganska så enkel grej för oss alla att tänka på.


Foto: Stefan Wettainen, Norstedts

I boken Vego i världsklass förklarar Anna Richert ingående om matens påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden. Hon ger också tips och råd om hur man ska tänka som konsument, vad är till exempel bäst, ekologiskt eller närproducerat? Finns det vissa vegoprodukter som är sämre för miljön än andra? Och om man vill fortsätta att äta viss del kött, finns det då något kött som är bättre än annat? Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna.

Om Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Postkodlotteriet. Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och utvecklar det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor; Hanna Öberg, skidskytte; André Myhrer, alpint; Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer. Vi behöver ställa om till mer vego – och alla kan ställa om! #Vegoivärldsklass #Postkodeffekten

Fler vegomyter
Läs mer

 

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se