Gå till huvudinnehållet

Film|25 nov, 2019

Vegomyt #6: ”Korna behövs för att vi ska ha öppna landskap”

vego6

Vegomyt #6: ”Korna behövs för att vi ska ha öppna landskap”

Djur som betar håller landskapen öppna. Skulle våra svenska landskap vara i fara om vi slutade äta kött och dricka mjölk? Experterna i projektet Vego i världsklass synar de olika vegomyterna, och här förklarar WWFs matexpert Anna Richert varför detta till viss del stämmer – och till viss del inte alls är sant.

Visst håller betande djur våra svenska landskap öppna. Men det betyder inte att vi bör äta kött och mjölkprodukter i den mängd vi gör idag. Långt ifrån. Och det beror helt på vad det är för djur och landskap vi pratar om. Anna Richert förklarar:

I Sverige är våra naturbetesmarker de mest artrika miljöer vi har, och det är viktigt att de hålls öppna och inte växer igen. Här spelar de betande djuren en viktig roll, men dessa djur är en försvinnande liten del av det kött vi faktiskt äter. En väldigt stor del av djuren vi äter betar inte alls, som grisar och kycklingar.

Att äta mer vego gör alltså inte att våra öppna landskap förstörs. Vid rätt val av kött kan du gynna den biologiska mångfalden, vilket är jättebra, men vid fel val kan du istället påverka den biologiska mångfalden direkt negativt.

Kycklingar, grisar och det importerade köttet ger inte fördelarna med öppna landskap som gynnar den biologiska mångfalden. Istället äter djuren ofta soja som odlas i Sydamerika, på ett sättsom har direkt negativ påverkan på den biologiska mångfalden där. Vi äter helt enkelt för mycket av fel typ av kött, fortsätter Anna Richert.

Mindre men bättre kött

Om du äter kött är det absolut bästa valet svenskt certifierat naturbeteskött och KRAV-märkt kött, sådant kött som får grönt ljus i WWFs Köttguide. Kom ihåg att det handlar om just certifierat svenskt naturbeteskött – dvs. med denna märkning.

Foto: Stefan Wettainen, Norstedts

I boken Vego i världsklass berättar Anna Richert mer om olika produkters miljöpåverkan som till exempel kött, fisk och soja. Det finns också en tydlig presentation och förklaring av vad olika certifieringar och miljömärkningar står för. Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna.

Om Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Sveriges Olympiska Kommitté med stöd från Postkodlotteriet. Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och utvecklar det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor; Hanna Öberg, skidskytte; André Myhrer, alpint; Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer. Vi behöver ställa om till mer vego – och alla kan ställa om! #Vegoivärldsklass #Postkodeffekten

Fler vegomyter
Läs mer

Dela gärna:

Annat aktuellt

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se