Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|19 apr, 2024

Debatt: Politiker, era väljare vill se klimatverkstad!

Kimia Kazempour och Gustaf Lind
Kimia Kazempour och Gustaf Lind, WWF.

Sju av tio svenskar vill att politikerna ska göra mycket mer för att begränsa klimatförändringarna, skriver Kimia Kazempour och Gustaf Lind, Världsnaturfonden, WWF.

Tveklöst har klimatkrisen kommit närmare oss i Sverige. Allt fler svenskar upplever effekterna av den globala uppvärmningen. Hela 65 procent tycker att klimatförändringarna påverkar deras liv idag och fler upplever extremväder jämfört med för några år sedan, enligt WWF:s Klimatbarometer 2024.

Undersökningen visar också att svenskarnas oro över klimatet har ökat och att så många som sju av tio vill att politikerna ska göra mycket mer för att begränsa klimatförändringarna.

Det är inte orimligt att tro att den stigande oron hänger ihop med att Sverige och världen har sett många värmerekord och annat extremväder den senaste tiden. Det är helt enkelt svårt att blunda för effekterna av ett varmare klimat.

Den globala uppvärmningen är fortsatt i toppskiktet av de samhällsföreteelser som svenskarna oroar sig för mest, trots en omvärld fylld med krig och militära konflikter, ekonomisk nedgång och en våldsvåg med ökad organiserad kriminalitet. De topp tre samhällsföreteelser som svensken oroar sig för främst är krig (68 procent), klimatförändringar (50 procent) och organiserad brottslighet (47 procent).

Klimatbarometern visar att mer än hälften tänker på klimatet varje vecka eller oftare. Det kan säkert kopplas till att många märker klimatförändringarna i sin vardag. Sex av tio upplever mer extremt väder idag än för sju år sedan (54 procent år 2017 mot 63 procent år 2024). Det kanske inte är konstigt med bakgrund av katastrofskörden förra sommaren, där vi först fick torka, och sedan massor av regn som förstörde stora delar av den. Eller de massiva översvämningar som Skåne led av i början av året. År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts globalt.

Men många agerar på egen hand. Sex av tio har förändrat sitt beteende till att leva mer klimatsmart, enligt WWF:s undersökning. En grupp som sticker ut när det gäller att leva klimatsmart är unga kvinnor. 54 procent av dem har under det senaste året valt mer hållbar mat (mot rikssnittet 37 procent).

Klimatbarometern visar att fler har sett förändringar i flora och fauna (27 procent år 2017 mot 44 procent år 2024), som en effekt av klimatförändringarna. Stoppar vi inte klimatkrisen har vi bara sett början. Den globala uppvärmningen kan bli dödsstöten för vår svenska fjällräv, som är anpassad till ett arktiskt klimat. Vikaresälen föder sina kutar på isen och riskerar att deras ungar drunknar när isen blir allt tunnare. Flyttfåglarnas överlevnad hotas, när de hamnar i otakt med tillgång på insekter och sin häckningssäsong.

Tyvärr står vi nu inför dubbla kriser: klimatkrisen och den snabba förlusten av biologisk mångfald. På bara 50 år har i snitt populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med nästan 70 procent. Vi måste minska vårt avtryck på planeten.

Samtidigt ser vi just nu en politisk ovilja att lösa klimatkrisen. Här måste politikerna tänka om, ifall de vill lyssna på sina väljare. Det är vårt ansvar för kommande generationer att agera.

Dela gärna:

Läs mer om Kimia och Gustaf

 

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 26/05/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se