Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|04 jul, 2022|Pressmaterial

Ungdomsrörelsen: Youthwashing är inte demokrati – dags för verklig delaktighet

Tolv ungdomsorganisationer går samman under Almedalsveckan 2022, för att lyfta problemen med youthwashing och få stopp på det. Under en workshop på Sverige i Världen-arean ska både unga och äldre makthavare diskutera hur barn och ungas delaktighet kan bli mer meningsfull.

Luca Berardi o Elin Linderborg WSY.jpg
Luca Berardi och Elin Linderborg från WSY vid SIDAs arena ”Sverige i världen” där de och andra ungdomsorganisationer medverkar under Almedalsveckan.

– Vi måste agera nu! Ungdomsrörelsen har länge drivit på för att inkludera barn och unga på riktigt i beslutsfattande och sammanhang som berör oss. Nu vill vi se att det händer, säger Luca Berardi, representant för WWF Sweden Youth.

Även om unga finns representerade i maktens rum, handlar det allt för ofta om youthwashing. Det vill säga, unga finns med för att det ska se bra ut i marknadsföringen eller för att bocka av ett måste  – snarare än att det finns ett genuint intresse av att ta unga på allvar och genomföra deras förslag. I samband med Almedalsveckan 2022 går därför tolv organisationer samman för att lyfta frågan om barn och ungas delaktighet och hur vi gemensamt kan stoppa youthwashing. 

 – Vi är övertygade om att viljan och ambitionerna finns att göra barn och unga delaktiga, men det måste göras på ett meningsfullt sätt. Vi vill därför skapa ett tillfälle där unga och vuxna kan ha öppna och ärliga dialoger om detta för att pusha utvecklingen framåt, säger Matilda Holmberg, Svenska Röda Korsets Ungdomsförbund. 

I dag är över hälften av världens befolkning under 30 år, och av alla världens parlamentariker utgör de enbart 2,6 procent, enligt en rapport från Interparlamentariska unionen 2021. Denna växande grupp av barn och unga behöver möjligheter till ett större inflytande. Sedan 2020 är barnkonventionen svensk lag och talar tydligt om barns rätt att komma till tals i alla frågor som berör dem. Dessutom är barn och unga i samhället inte en homogen grupp och det är viktigt med åtgärder för att de ska representeras.

– Våra olika perspektiv och åsikter måste komma fram. Vi har rätt att bli hörda om vi ska leva upp till ett demokratiskt samhälle. En meningsfull och representativ delaktighet både inför, under och efter politiska beslut är viktigt för att nå framgång, säger Dina Alami, Sveriges Ungdomsråd.  

FAKTA Youthwashing är inte demokrati – Hur skapar vi verklig delaktighet, Almedalen

Den 6 juli arrangeras workshopen under Almedalsveckan. Syftet är att skapa ett tillfälle där unga och vuxna makthavare i mindre grupper diskuterar hur man tillsammans kan öka ett meningsfullt deltagande av barn och unga i olika delar av samhället. Workshopen är kl.17.00 -17.45, och följs av ett alkoholfritt generationsmingel 18.00 -18.45 där samtalen mellan generationer fortsätter.

Under workshopen i Almedalen kommer så kallade ”case” diskuteras med konkreta situationer där ungdomsrörelsen upplever att youthwashing kan förekomma. Det blir bland annat dialoger om ungas rätt till trygghet och framtidstro, kommunens satsningar på meningsfull fritid och ungas perspektiv i globala frågor. I mindre grupper diskuterar man fram lösningar och delar perspektiv på hur barn och ungas delaktighet och inflytande kan bli bättre. 

Kom, samtala och förändra. Låt oss hitta gemensamma vägar framåt – för ett inkluderande och demokratiskt samhälle! 

FAKTA 

Tema: Youthwashing är inte demokrati – hur skapar vi verklig delaktighet? Länk till Almedalsprogrammet: https://www.almedalsveckan.info/program/64686 

När: Den 6 juli 17.00 -17.45 (samverkande workshop) + 18.00 -18.45. (alkoholfritt generationsmingel)

Var: SIDAs arena ”Sverige i världen”, Donnersgatan 6.

OSA gärna till sara.tingstrom@wwf.se om du planerar att delta.

Se sändningen digitalt: https://www.youtube.com/watch?v=UiV66swBC5Q 

Arrangörer: WWF Sweden Youth, Sveriges Ungdomsråd, Röda Korsets Ungdomsförbund, Svenska Ungdomsnätverket för Biologisk Mångfald, Galdem A Talk, KFUM Sverige, Fler Unga, Demokratibygget, Youth 2030 Movement, PUSH Sverige, Rädda Barnens Ungdomsförbund och Scouterna.

Våra bästa tips för att komma igång med inkludering av barn och unga: https://media.wwf.se/uploads/2022/06/kom-igang-med-delaktighet.pdf 

Sociala medier: 

Använd hashtagen #StoppaYouthwashing på sociala medier för att visa att du står bakom budskapet. Höj gärna din röst och berätta om dina erfarenheter av youthwashing och ge förslag på hur det kan stoppas.

För frågor, kontakta:

Sara Tingström, sara.tingstrom@wwf.se, kommunikatör och samordnare Almedalen 2022, WWF Sweden Youth, tel 070 - 9309823

 

Dela gärna:

Senast ändrad 29/01/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se