Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|26 maj, 2016

Slå vakt om djurskyddet

DEBATT. Inom kort väntas regeringen presentera en ny svensk livsmedelstrategi. Vi är djupt oroade över att denna strategi kommer att lämna miljö, djur och konsumenter åt sidan. Snarare har vi fått signaler om att strategin kommer att centreras till hur vi ska producera mer mat utan tillräckliga målsättningar och i vissa fall till och med sänkta krav inom djurskydd, miljö och folkhälsa.

Publicerad på Västerviks-Tidningen åsikter, VT.se

Sverige har ett ansvar i att leva upp till de miljö- och klimatmål som regeringen skrivit under. Därför borde det vara av avgörande betydelse för regeringen att säkerställa att den nya livsmedelstrategin tar sin utgångspunkt från friska djur som kan bete sig naturligt, en välmående natur och hälsosamma konsumenter.

Att sänka miljö- eller djurskyddskrav är fel väg att gå om vi ska öka den svenska matproduktionen. Vi kommer aldrig att kunna konkurrera om den billigaste maten. Det borde inte heller vara där vår målsättning ska vara. Sänker vi våra målsättningar inom miljö och djurvälfärd riskerar vi tvärtom den marknadsföringsfördel som svensk mat har i dag. För varför ska konsumenterna välja att betala mer för svensk mat som inte längre kommer med mervärde?

Det är vi människor, djur och natur som kommer att få betala det högsta priset för en livsmedelstrategi som inte tar ett tillräckligt brett grepp kring hållbarhet. De svenska konsumenterna efterfrågar mat som lever upp till höga miljökrav och friska djur. Vi förväntar oss att regeringen tar sitt ansvar och presenterar en strategi som leverarar på miljömålen såväl som på de svenska konsumenternas efterfrågan på hälsosam mat.

Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF
Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen
Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter
Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection
Maria Dirke, verksamhetsledare för Ekologiska Lantbrukarna
Louise Ungerth, chef för konsument och miljö på Konsumentföreningen Stockholm
Gunnela Ståhle, ordförande för Vi Konsumenter
Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sverige

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se