Gå till huvudinnehållet

DELA FÖR PLANETEN!

Här kan du avge ett löfte och dela med dig av dina tips för att leva planetsmart. Om vi ska lyckas stoppa klimatkrisen och hjälpa djur och natur är det viktigt att vi peppar varandra och delar med oss av bra idéer för hur vi kan leva mer hållbart. Klicka i rutorna för att skriva ditt tips eller löfte.


”Plantera växter på din balkong/uteplats/trädgård som gynnar den biologiska mångfalden. Läs på vilka växter som pollinatörerna gillar och plantera endast det.”

Tips – inskickat av Hannah

”Istället för att åka utomlands kan du besöka Sveriges alla vackra nationalparker. Där har du 30 spännande resmål som både spar klimatet men får dig att lära känna Sverige.”

Tips – inskiCKAT AV jOHANNA

”Dricker du kaffe? Använd flergångsfilter, eller använd filtren flera gånger. Kaffesumpen blir en utmärkt kroppsskrubb, eller snigelavskräckare i rabatten. Frys in kaffeslattar och gör iskaffe”

Tips – inskickat av Jenny

”Jag ska under 2020 försöka utesluta alla engångsplastartiklar såsom sugrör, plastmuggar och plastpåsar genom att ersätta dem med saker som kan användas flera gånger! 💪🏻🌱💚”

Löfte inskickat av Louise

”Utslitna lakan och handdukar klipps i fyrkanter och zickzackas. Funkar som näsdukar och i stället för bomullsrondeller i badrummet. Tvättas på 60-90 grader samtidigt som man tvättar lakan.”

Tips – inskickat av Sofia

”Jag lovar att helt växtbaserad mat framöver. Och dra ner på kaffe och choklad.”

Löfte inskickat av Susanne

”Slänger du matavfall i soporna? Börja kompostera med en enkel Bokoshi-hink! Mer info finns på nätet.”

Tips – inskickat av Tina

”Hjälpa min arbetsplats att ställa om genom att kräva att vi har eko-kaffe och eko te!”

Löfte inskickat av Sasja

”Att använda cykel i största möjliga mån för godstransporter, ärenden och turer.”

Löfte inskickat av Ingemar

”Jag kommer att handla alla mina kläder på second hand (underkläder undantaget) det närmaste året.”

Löfte – inskickat av susie

”Hej! Jag gillar att spara vatten och energi utan att bli stressad i duschen. Bra rengöring och lite hemma spa behöver inte ta så mycket vatten. Jag gillar att blöta ner mig kort. Tvåla, skrubba,knåda länge. Kort avsjöljning. Ekologiskt bodybutter, oljor osv. Avrundar njutningen.”

Tips – inskickat av Silke

”Fundera igenom vilka bekvämligheter du kan tänka dig att ge upp eller minska på – t ex minska kyckling-, nöt- och fläskkonsumption. Testa att göra det under en kortare period och utvärdera. Man inser snabbt hur lätt det är att anpassa sig till nya vanor ;)”

Tips – inskickat av Jack

”Mitt löfte är att äta vegetariskt minst en gång om dagen”

Löfte inskickat av Debbie

”Mitt löfte är att tänka mer hållbart när de kommer till att äta fisk. När producerat m.m.”

Löfte inskickat av Molly

”Vädra de klädesplagg som bara använts under en dag. T ex blusar, kavajer, tröjor etc som inte är så svettiga. Då sparar man på tvättmedel och sköljmedel – och el!”

Tips – inskickat av Cecilia

”Endast äta kött en gång i veckan och aldrig rött kött.Installera solceller på hustaket.”

Löfte inskickat av Johan

”Köper närproducerade livsmedel som tex eldost & rapsolja på Reko-ring. Och frysta svenska grönsaker istället för färska utländska som transporterats långt.”

Tips – inskickat av Lisso

”Nu är det dags att rensa ut alla klimatfarliga, fossila resor. Med mer pengar över och bättre hälsa. Visst finns ibland svårigheter, men det kan också handla om att utmana vanor. Ta bussen, det funkar ofta bra. Cykla mer, frisk luft och bättre hälsa på köpet. Promenera är riktigt skönt och tar mindre tid än man tror. Tåget är fantastiskt bra för både arbete och avkoppling. Skippa flygandet helt. Det är ofta den enskilt största utsläppsposten för en individ. Prova digitala mötesformer istället för jobbflygandet. Och för semestern prova helt nya upplevelser!”

Tips – Inskickat av Sabina

”Varje familjemedlem har ett eget glas. Så då kan vi använda glasen flera gånger när vi druckit vatten.”

Tips – inskickat av Linda

”Återvinn ditt kosmetiska avfall! Läs mer här, Och köp så klart så lite och naturligt som möjligt!”

Tips – inskickat av Elin

”Plocka ett skräp om dagen – som deed begränsat till x antal dagar, t ex en vecka!”

Tips – inskickat av Carola

”Jag hade ett flygfritt år 2019 och kommer ha ett flygfritt år även 2020.”

Löfte – inskickat av Saga

”Vi har klädbytardagar på jobbet. Det är jättekul och du kan få nya outfits utan kostnad för vare sig dig själv eller miljön :) ”

Tips – inskiCKAT AV Åsa

”Använd mindre med diskmedel. De flesta använder för mycket diskmedel då de diskar en kastrull, en stekpanna eller sin matlåda på jobbet. Istället för att ringla diskmedel över något av ovanstående prova att droppa en-två droppar istället och diska ur. Fungerar oftast utmärkt.”

Tips – inskickat av Pia

”För att minska matsvinnet är ett tips att göra plats för en akut-låda eller en hel hylla i kylskåpet där du ställer de råvaror som snart kommer gå ut/bli dåliga. Tex den halva löken, den öppnade keson osv. Varje gång du ska laga någonting börjar du med att titta i lådan!”

Tips – inskickat av Linda

”Hemester – stanna hemma när du är ledig!”

Tips – inskickat av Emma

”Odla dina egna grönsaker och kryddor med ekologisk jord. Närproducerat och ekonomiskt!”

Tips – inskickat av Magdalena

”Alltid prioritera trapporna före hissen!”

Löfte inskickat av Johanna

”Byt till menskopp om ni har möjlighet! Vi förbrukar ca 11 000 engångsskydd under vår livstid. Det ger upphov till stora sopberg, högre bomullsförbrukning, mer plast- och kemikalieanvändning. Att byta till menskopp är bra för både kropp och planet.” Källa

Tips – inskickat av therese

”Om du har en hund, kombinera ärenden på stan med hundpromenaden, på så vis får både du och hunden motion och du undviker både buss, bil och tunnelbana.”

Tips – inskickat av Felicia

”När din hudlotion eller tandkräm, exempelvis, är slut, klipp sönder flaskan eller tuben och använd upp allt som faktiskt visade sig vara kvar! Det kan räcka bra länge. Förvara i plastbytta så det inte torkar.”

Tips – inskickat av Eva

”Innan man handlar ny mat, kolla igenom vad för färskvaror som finns i kylen, googla runt för recept och använd dig av det som finns hemma. På så vis minskar matsvinnet, det är mer ekonomiskt och kul att testa på nya recept! Grytor, pizza och biffar går att göra av nästan allt!”

Tips – inskickat av Cassandra

” Värm upp till gymmet genom att gå dit istället för att ta bilen. Är det inte möjligt på grund av stor väg? Parkera så nära ditt hem som möjligt och gå resten. Eller ta kollektivtrafik?”

Tips – inskiCKAT AV Isabelle

”Dela utrustning, verktyg, släpkärran, skidor och annat du inte använder så ofta. Samtidigt som du får in en slant. Spana in appen Hygglo.”

Tips – inskickat av Carina

”Jag ska plantera mer fruktträd, bi vänliga blommor, göra flera insektshotell och lägga grus/sand för bi i vår trädgård 2020.”

Löfte inskickat Emelie

”Stäng av vattenkranen när du borstar tänderna! Onödigt att vattnet bara står och rinner:)”

Tips – inskickat av Linnéa

”Slopa plastpåsen när du köper frukt. Packa frukten längst upp så går det bra ändå!”

Löfte inskickat av Sanna

”Gör egna bivaxdukar av gamla kökshanddukar och använd istället för plastfolie för att bevara din mat!”

Tips – inskickat av Vivi

”Tvätta händerna vattensnålt. Blöt händerna. Stäng av vattnet och tvåla händerna ordentligt. Skölj sen av tvålen. Jag låter alltså inte vattnet rinna under tvålningen. Samma under tandborstningen.”

Löfte inskickat av Maria

”Att gå igenom kyl, frys och skafferi ordentligt en gång i kvartalet och äta/laga på det som finns där-istället för att slänga det om ett år. T. ex. äter jag nu vörtbröd i mars och dricker upp min sista glögg. ✨”

Löfte inskickat av Josephine

”Byt ut din tandborste till en gjord i trä”

Tips – inskickat av Emma

”Äta mestadels vegetariska luncher”

Löfte inskickat av Andrea

”Ha lägre värme på elementen och ha varmare kläder på.”

Löfte inskickat av Hedda

”För att vara bidra till minskad konsumtion har jag bestämt mig för att skapa min egna ”capsule garderob”. Idén kommer från Projekt 333 som går ut på att välja 33 plagg och enbart använda dessa under 3 månader. Därefter byter man efter årstid och behov. ”

Löfte inskickat av Linda

”Jag lovar att lägga en dag i min vecka för att lära mig mer om vår jord och hur jag kan skydda och vårda den och sedan göra det också. Jag ska sluta med all fossilanvändning och överutnyttjande av jordens resurser senast 2025.”

Löfte inskickat av Christine

”När en del nu tvingas vara hemma samtidigt som solen sticker fram kan man ju ta en promenad i kvarteret och ha en påse och handske med sig för att plocka skräp som ligger slängt ute i naturen. Min son och jag gör detta ofta i våra promenader. Kärlek för vår värld tycker vi!.”

Tips – inskickat av Emelie

”Köp ”ät snart”-varor för att spara pengar och miljö, samtidigt som du kanske provar något nytt!”

Tips – inskickat av Elin

”Jag ska äta minst 3 vegetariska middagar/ vecka. Gör ofta dubbelt av rätten så har jag vegetariska matlådor också.”

Löfte inskickat av Susanne

”Har du för mycket mjölk hemma? Gör pannkakor, eller omelett. Tomater som börjar bli dåliga? Mixa och frys in, så har du krossade tomater.”

Tips – inskickat av Elin

”Vi lägger snorpapper direkt i toaletten, utan att spola. På så sätt slipper vi använda nytt toalettpapper som plumspapper när någon behöver bajsa.”

Tips – inskickat av Jenny

”Plastfri! Slops plastkassarns och ta med dig din ryggsäck att fylla dina inköp med nästa gång du handlar. Både lättare att bära och snällare mot ryggen.”

Löfte – inskickat av Sanna

”Dela recept med vänner, familj, kollegor – blir då mycket lättare att komma igång med mer klimatsmart kost om någon man känner tipsat innan.”

Tips – inskickat av Cajsa

”Jag lovar vår planet att jag ska bli mer miljötänkande på alla sätt för att rädda vår vackra jord och alla underbara djur och växter!”

Löfte inskickat av Linnéa

”Jag ska bli mer medveten över min egen konsumtion. Handla mer ekologiska, vegetariska och miljöcertifierade alternativ samt minska på den onödiga konsumtionen.”

Löfte inskickat av Sandra

”Fortsätta leva utan bil ett år till. Det går förvånansvärt bra! Trots att det bryter (familje)normen. Man får bara tänka på lite annat sätt. Och får lite mer motion!”

Löfte inskickat av Mattias

”Utforska den svenska naturen till fots el med skidor istället för utlandsresa! De svenska fjällen är otroligt vacker året om och lätt att ta sig till med tåg tex. ”

Tips – inskickat av Frida

”Mitt löfte är att inte handla något nyproducerat klädesplagg under 2020. Behöver jag något handlar jag second hand.”

Löfte inskickat av HannaH

”Sök på nyckelorden upcycling eller återbruk på Pinterest och få mängder med smarta tips på hur du kan skapa nya vackra saker av trasiga eller gamla ting som inte längre används. Testa att återbruka något hemma!”

Tips – inskickat av Linda

”Anlita skräddare och skomakare! Har du ett plagg eller ett par skor som du inte använder för att det har fel passform eller hala sulor, gå till någon som fixar åt dig. Du kan också lära dig göra enklare ändringar av kläder själv, kurser i klädsömnad finns hos t ex studieförbund.”

Tips – inskickat av Sofia

”Någon skrev att man vill välja att skippa engångsartiklar så som ex. sugrör. På sidan: medvetna.se finns massa bra saker som är bra för miljön! ”

Tips – inskickat av Emelie

”Jag ska förbereda ordentliga påsar under bänken i köket, så att det blir superenkelt och smidigt att sortera ”

Löfte inskickat av Celine

”Ladda ner appen Greenely för att förstå hur du kan sänka din elförbrukning”

Tips – inskiCKAT AV Max

”Jag ska börja äta mer vegetariskt eller ekologisk”

Löfte – inskickat av Mikaela

”Städa utan giftiga kemikalier. Med citron, ättika och bikarbonat kan man göra underverk!”

Tips – inskiCKAT AV Elisabeth

”Hjälp forskare att rapportera in vårtecken. Ex. Rapportera in första humlan här på www.natursidan.se eller andra vårtecken här www.naturenskalender.se

Tips – inskickat av Karolina

”Vi har hinkar i våra duschar där vi spolar vattnet i innan duschen blir varm. På det viset sparar vi vatten 💦. Vattnet i hinken använder vi till att spola i toan med eller vattna blommorna med.”

Tips – inskickat av Ann-Britt

”Jag ska försöka att bara köpa naturbeteskött för att stödja lokala bönder och gynna artrikedomen!”

Löfte – inskickat av Olof

”Ett tips för planeten är att engagera sig politiskt och försöka vara med och påverka makthavarna att fatta kloka beslut.”

Tips – inskiCKAT AV susie

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan IMG_9832

”Vi ska inte lämna en springnota till våra barn och barnbarn”

”För mig är klimatengagemanget egentligen ganska självklart. Det handlar om att vårda skapelsen. Det är också en fråga om rättvisa i förhållande till alla dem som redan idag påverkas av torka, översvämning eller andra naturkatastrofer. Som så ofta är det redan fattiga och utsatta människor som drabbas först. Klimatet är en utmaning som varken vetenskapssamfundet eller politiken klarar ensam. Det är också en existentiell och andlig fråga som handlar om våra värderingar, om vilket slags värld vi vill ha. Därför måste vetenskap, politik, näringsliv, kultur och religion – allt som är ett uttryck för mänsklig värdighet – samverka.
Detta är också en rättvisefråga i relation till kommande generationer. Vi ska inte lämna en springnota till våra barn och barnbarn.”

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan

Imam_IMG_3713

”Vilket mirakel att allt detta finns!”

”När jag ser ut över sjön, ser mot den andra stranden med dess gåtfulla skogar och dess gräsbevuxna sluttningar ner mot strandens vassruggar, grips jag av förundran.
Vilket mirakel att allt detta finns! Det är skapelsen, naturen, universum.
Det finns ingen gräns mellan mig och denna värld av skönhet.
Men ändå… Vi människor har något som är unikt bland alla andra varelser. Det är vårt omättliga habegär. Nu håller vi på att sluka i oss vår hela framtid och plundrar ut naturens resurser.
Trots alla varningstecken rusar vi sorglöst fram på ett expresståg mot undergången.
Naturen är blott vi själva. Var och en av oss har ansvar.”

Abd al Haqq Kielan, Imam i Eskilstuna Stora Moské


Delta i Earth Hour 2020

Så kan du delta

Det finns många sätt att engagera sig!
Här hittar du tips och inspiration både inför och under Earth Hour.

 delta nu

recycle sign

Dela för planeten!

Här kan du avge ett löfte och dela med dig av dina tips för att leva planetsmart.

Ge tips eller löfte!

Jordklot

Starta en egen insamling

Kämpa med oss och starta en insamling för planeten – utmana dig själv, dina kollegor och andra att vara med!

Starta insamling

Röster om naturen

Några röster om naturen

Här berättar några människor om vad naturen betyder för just dem – naturen kan erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att få vara sig själv.

Läs berättelserna här

EH 2020

Kampanjmaterial och filmer

Tack till alla som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Här kan du hitta filmer om Earth Hour, samt ladda ner annonser, logotyper och affischer.

Ladda ner material    Se filmer

photo by Daria Shevtsova from Pexels

Hållbara appar

Idag finns en uppsjö av appar som kan ge dig mer kunskap om klimatet och göra ditt liv lite mer planetsmart med en knapptryckning. Klicka nedan för att se vilka vi gillar!

Till appsidan

 

Volvo Hybridbuss

Kommuner

Är du beslutsfattare eller tjänsteman i en kommun? Här kan du anmäla din kommuns deltagande i Earth Hour och inspirera invånarna att agera för en ljusare framtid.

ANMÄL här

Genomskinligt asplöv (Populus tremula)

Förskolor & skolor

Arbetar du inom skola /förskola? Anmäl din verksamhets medverkan och inspirera andra skolor och förskolor att agera för en ljusare framtid.

aNMÄL här

smartastäder-1600×1040

Företag & organisationer

Ta ställning för klimatet – engagera ditt företag, organisation, trossamfund eller din offentliga verksamhet i världens största miljömanifestation!

aNMÄL här

WWF Community

Dela gärna:

Senast ändrad 18/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se