
Kampanjmaterial Earth Hour
Tack till alla er som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Ladda ner material, logotyper och affischer. Det finns även en speciell banner för just kommunutmaningarna som du hittar här.
Med Världsnaturfonden WWFs tolv utmaningar vill vi uppmuntra Sveriges kommuner att genomföra konkreta åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser och även införa åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden. Kommunerna är centrala aktörer för att vi ska kunna få ekologiskt hållbara samhällen. Sverige är en ledare i många klimatfrågor, men samtidigt har vårt land bland de största ekologiska fotavtrycken per capita, enligt Global Footprint Network.
Kommunerna har en nyckelroll i klimat- och miljöarbetet. Den offentliga sektorns konsumtion och investeringar står för ca 30 % av Sveriges BNP och kommunernas verksamhet står för en betydelsefull del av detta. Svenska kommuner har en relativt stor rådighet, både politiskt och ekonomiskt, inte minst genom upphandling samt ansvaret för den fysiska samhällsplaneringen. Detta ger stora möjligheter att i samverkan med statliga aktörer, företag, civilsamhället och medborgare driva utvecklingen framåt.
Vi utmanar alla Sveriges 290 kommuner att börja arbeta med de här viktiga och konkreta utmaningarna. WWF kommer att följa upp status på kommunutmaningarna och lyfta fram goda exempel på arbete som utförts. Vi kommer att uppmärksamma de kommuner som antagit utmaningar och berätta om vad de gör, framförallt i samband med Earth Hour 2021.
Varje kommun väljer de utmaningar man vill anta och svarar med det alternativ som passar för hur arbetet med utmaningen ska bedrivas. Flera av åtgärderna kan kräva politiska beslut, så vi förstår att det kan ta tid. När beslut finns skriver man upp det under beslutat och när utmaningen är åtgärdad skriver man upp det. Vi vet att en del kommuner redan har infört vissa av våra utmaningar, exempelvis miljözoner, så då kan representant från kommuner på en gång kryssa i att det är infört under den utmaningen. Vissa utmaningar, exempelvis den som handlar om kustplaner, är inte relevant för alla kommuner, varför varje kommun själv väljer vilka som är möjliga att jobba med.
Fyll gärna i de områden ni arbetar med eller planerat att arbeta med inom er kommun. Observera att detta formulär är för anställda hos kommunen som jobbar med frågorna, exempelvis på en miljöförvaltning. Kommuninvånare rekommenderas att kontakta sin kommun direkt med eventuella frågor eller uppmaningar.
Tack till alla er som hjälper oss att sprida budskapet om Earth Hour! Ladda ner material, logotyper och affischer. Det finns även en speciell banner för just kommunutmaningarna som du hittar här.
Visste du att våra transporter, maten vi äter, våra byggnader, vårt sparande och vår prylkonsumtion orsakar enorma koldioxidutsläpp? WWF arbetar hårt för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva klimatsmart, men det finns också mycket du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan.
Här nedan listas några av de aktiviteter som kommuner har engagerat tidigare år, blandat med några tips från oss på WWF.
Flertalet kommuner har visat sitt deltagande genom att anordna fackeltåg, eller genom att dela ut ljus till sina invånare och uppmana till släckning under Earth hour.
Kanske kan man sätta mer fokus på hållbar mat under Earth week. Öppna upp för att skolbarnen ska få mer motivation att be om mer hållbar mat även hemma. Inför årets Earth Hour har WWF tagit fram en meny som klarar One Planet Plates hårda kriterier – att äta inom ramen för en planet. Menyn är ett perfekt verktyg för att skapa hållbara vanor hos era barn och elever. Och alla rätterna uppfyller både kraven på näringsinnehåll, samtidigt som de har ett lågt snittpris (10:50 kr). Sprid gärna menyn på er skola, och njut av planetsmarta och goda måltider i er skola. Ladda ner menyn här.
I både kommun och skolor kan tipspromenader anordnas för att öka kunskapen och tankebanorna kring klimat hos gamla som unga. En rolig aktivitet för barnen, men även för familjer som går den tillsammans. Kanske kan även lokala butiker och restauranger vara med som promenadstopp. Vi har sammanställt tipsfrågor (med svarsformulär och facit) för nedladdning för åldrarna förskola, låg- och mellanstadiet samt högstadiet och gymnasieskolan.
Låt barnen gå in i rollen som klimatdetektiver! Se om de kan hitta tre aspekter i sin familjs vardag där de är klimatsmarta och sedan redovisa det på ett roligt sätt för sina föräldrar eller på förskolan. Läs mer om leken Klimatdetektiverna.
Påverka lokala restauranger och butiker att sätta fokus på ekologiska produkter, samt att minska på matsvinnet.
Håll seminarier på till exempel kulturhuset, där ni tar upp olika miljöaspekter som just er kommun fokuserar på.
Be lokala konstnärer att ställa ut och samla in pengar, eller utmana dem att sätta ett klimatfokus på utställningen.
Släpp roliga vegetariska recept i lokaltidningen och utmana invånarna att byta ut köttet under Earth week. Få inspiration om klimatsmart måltider.
De flesta kommuner har någon form av lokaltidning där man kan annonsera aktiviteter eller uppmaningar till sina medborgare. Här kan till exempel en insändare om klimatfrågan läggas in tillsammans med en uppmaning att bli Isbjörnsfadder hos oss, eller att uppmana till släckning under Earth hour.
Utmana kollegorna och medborgarna att lösa korsord med klimattema. Det är både roligt och lärorikt. Vi har sammanställt två versioner av korsord, ett för barn och ett för vuxna. Här finns korsorden för nedladdning.
Har ni egna tips på roliga aktiviteter får ni gärna tipsa oss och era grannkommuner, eller kanske till och med utmana dem i ert klimatarbete. Ni kommer garanterat att lyfta varandra och att ha roligt under tiden.
Stort tack till alla kommuner som deltog i miljömanifestationen Earth Hour 2019! Ni arrangerade eldshower, klimatlöften från politiker, klimatrådgivning, gratis kollektivtrafik, utbud av klimatsmart mat, konserter, föredrag, miljöbilsuppvisningar, energismartkampanj, listan kan göras lång… Tillsammans var ni hela 260 kommuner som deltog, vilket motsvarar hela 90 % av Sveriges kommunantal.
Ni påverkade era kommuninvånare något enormt.
För att på bästa sätt kunna sprida engagemanget och budskapet vidare vill vi på WWF gärna ta del av era evenemang och aktiviteter genom foton och filmer. Skicka ert material till earthhour@wwf.se.
Observera att ni samtidigt godkänner att WWF får rätt att globalt använda och sprida allt material som skickas in.
Lidköpings kommun hade aktiviteter under hela Earth Week, med bland annat sagostunder, miljömingel, pyssel och ungdomsaktiviteter på sockerbruket. Man tog hjälp av lokala museet, konstgalleriet och biblioteket för att nå ut brett och visa sitt klimatengagemang.
Säffle kommun hade sin ”Energihusvagn” ute under fredagen (dagen innan Earth Hour) och svarade på frågor och spred kunskap om klimatfrågan bland medborgarna.
Helsingborg Kommun delade ut stearinljus till dem som kunde tänka sig att göra en god förändring i sin vardag. Förbättringarna knyter an till WWFs fem B:n. Kommunen arrangerade även ett Earth Hour-fackeltåg som tidigare år har haft närmare 300 deltagare.
Upplands Väsby anordnade en temavecka med klimatsmarta aktiviteter utifrån årets Earth Hour-tema bilen, biffen, bostaden och börsen. Väsbyborna kunde avsmaka ett matbord med klimatsmart mat, cykla ihop till sin egen smoothie, byta till sig leksaker, lyssna till föreläsningar, delta i tävlingar och få energirådgivning. Kollektivtrafikåkare fick gratis kaffe och kommunens egna mangafigurer Anzu och Zack (se illustrationen av Nina von Rüdiger) var på plats i Väsby centrum för att lansera en seriestripp om matsvinn och betydelsen av att minimera sitt avfall. Dessutom kunde Väsbyborna chatta med politiker kring olika miljöfrågor.
Växjö hade en miljövecka, Earth Week , med bland annat miljökabaré för barn, tipspromenad, öppet hus på energibolaget, föreläsningar och en mängd andra aktiviteter i samarbete med lokala företag och organisationer. På Earth Hour-dagen delades pris ut för Växjös gröna gärning.
Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vårt forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss på earthhour@wwf.se.
Inför Earth Hour skickar vi ut nyhetsbrev med inspiration, information och uppdateringar inför årets kampanj. Vill du ta emot nyhetsbrevet? Kontakta earthhour@wwf.se för att stå med på sändlistan.
Senast ändrad 16/12/20