Gå till huvudinnehållet
Isbjörn som simmar vid isflak

Isbjörn

Arktis härskare

Tillstånd i världen

 • VU

Sårbar (Vulnerable)

En art är Sårbar när bästa tillgängliga data indikerar att den uppfyller något av kriterierna A–E för Sårbar och att den därmed bedöms löpa hög risk att dö ut i vilt tillstånd.

Antal i det vilda (år 2015)

22 000 - 31 000

Källa: IUCN

🖤

Vill du stödja?

Bli Isbjörnsfadder nu!

Bli Isbjörnsfadder

 • Vetenskapligt namn

  Ursus maritimus

 • Storlek och livslängd

  Kroppslängd: 2-2,5 m
  Vikt: upp till 800 kg
  Livslängd: 20-25 år

 • Utbredning

  Antal isbjörnar i världen: cirka 22 000-31 000, varav ca 40 % i Kanada 

Isbjörnen är väl anpassad för sitt liv på Arktis packis, nära land och öar. Här lever de tillsammans med djur som vikaresäl, fjällräv, narval, vitval och miljoner flyttfåglar. Det allt varmare klimatet med minskande havsis och snötäcke är dock ett stort hot mot isbjörnen.

Högst upp i näringskedjan

Isbjörnen är högst upp i näringskedjan i det arktiska marina systemet. På vissa platser där havsisen smälter bort håller dock späckhuggaren på att ta över som toppredator. De är mycket goda simmare och kan simma upp till 50 mil i det iskalla vattnet mellan packisen och land. Deras enorma ramar fungerar som snöskor på snön och som paddlar i vattnet.

Isbjörnen har en mycket varm päls. Pälsen och ett upp till 10 cm tjockt fettlager, håller dem varma speciellt under vintern och simturerna.  Faktum är att de måste röra sig sakta för att inte överhettas trots att temperaturen inte överstiger 10°C på sommaren och kan falla till cirka -40°C under vintern. Isbjörnar lever oftast ensamma. Undantag är när de blir fast på land under den isfria perioden, när det finns överflöd av mat (exempelvis en död val) och när det är parningsdags.

Föder 1-3 ungar

Honor parar sig vid tre års ålder och får då åtta månader senare 1-3 ungar. Ungarna föds mitt i vintern, runt nyår. Isbjörnsmamman tillbringar vintern i idet och ger mjölk till ungarna. Honan äter och dricker inte under tiden i idet utan använder kroppsfettet.

I mars/april när ungarna är cirka tre månader lämnar de idet med sin mamma. De stannar med mamman tills de är cirka två år. Under den tiden lär honan sina små hur de ska överleva i den arktiska miljön. De lär sig simma i det iskalla vattnet och åka rutschkana nerför snön. Hanar går inte i idé utan är ute hela vintern, men kan tillfälligtvis ta skydd vid riktigt dåligt väder.

Äter bara kött

Isbjörnen är den enda av de sju björnarterna som i stort sett bara lever av kött. Det är på packisen isbjörnen jagar sin föda och det är där de tillbringar det mesta av sin tid. När havsisen försvinner i söder under sommaren drar en del sig mot norr tillsammans med isen och sina byten. Andra isbjörnar tillbringar sommaren på land och lever på lagrat kroppsfett från vårens jakter, kompletterat med kött från självdöda sälar och valar, samt fågelungar och ägg.

Mellan april och mitten av juli äter de upp sig för att klara av den isfria perioden som kan vara i upp till fem månader. De behöver äta cirka två kilo fett per dag och favoritbytet är vikare som har hög koncentration av kroppsfett. När sälen kommer upp i sitt andningshål genom isen är isbjörnen ofta beredd att slå till. Isbjörnar letar också upp sälungar som fötts i hålor i isen. Dessutom jagar de storsäl intill kalvande glaciärer samt grönlandssäl och vitval ute på isen. En isbjörn klarar till och med av att dra upp en val på över ett ton på isen, så stark är den.

Isbjörn
 • Havsisarna smälter i rekordfart

 • Hjälp oss säkra isbjörnens framtid

 • Arktis behöver din hjälp

 • Som fadder stödjer du vårt viktiga arbete för en levande planet

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Isbjörnsfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till vårt arbete för klimatet, isbjörnarna och de andra invånarna i Arktis.

Bli fadder – hjälp oss kämpa för ett levande Arktis!

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Visste du att

Isbjörnen har utvecklats från brunbjörnen och är världens största köttätande landdäggdjur.

Visste du att

I arktiska Kanada har isbjörnar setts i skogar så långt som 200 km in från kusten.

Visste du att

När isbjörnen står på bakbenen blir den större än en liten elefant.

Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn

Hot mot isbjörnen

Isbjörnarna har inga fiender förutom människan som jagat dem hårt under lång tid. Det största hotet idag, när jakten är reglerad, är den globala temperaturhöjningen.

På grund av växthusgaser i atmosfären smälter den arktiska havsisen tidigare varje år vilket ger isbjörnarna kortare tid att jaga och bygga upp fettreserverna inför sommaren.

Dessutom har vinterisen börjat frysa till 3-4 veckor senare än normalt på många ställen. Det, innebär att strandade isbjörnar inte kommer ut som vanligt på havsisen för att jaga säl och fylla på fettdepåerna.  Amerikanska forskare har beräknat att 1/3 av väldens isbjörnar kan vara borta år 2050 på grund av att havsisarna sommartid smälter bort i stora områden i Arktis, som Svalbard, Sibirien och Alaska.

Andra hot är gifter och bekämpningsmedel som förs från söder till Arktis i norr genom vindar och havsströmmar. Vissa av dessa kemikalier är långlivade organiska föreningar som samlas upp i den arktiska näringskedjan. När de når toppredatorn, isbjörnen, har koncentrationen nått en alarmerande hög nivå. När isbjörnarna svälter finns det stor risk att miljögifterna kommer ut i kroppen och försvagar immunförsvaret. Tyvärr förs miljögifterna över från mamman till ungarna via dimjölken.

Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Isbjörn
Visste du att

Isbjörnens hud är svart under den vita pälsen.

Visste du att

Under sommaren tillbringar isbjörnarna en fjärdedel av sin tid med att sova.

Visste du att

Isbjörnen har ett andra genomskinligt ögonlock som fungerar som ett par simglasögon och skyddar ögonen när de simmar.

Vad gör WWF?

WWF arbetar för att säkra en framtid för världens isbjörnar.

Denna toppredator är en viktig del i det arktiska ekosystemet och det som påverkar isbjörnen påverkar också alla andra arktiska arter. För att hitta vägar att stoppa de negativa effekterna på isbjörnarna och deras arktiska hem arbetar WWF bland annat med att belysa hoten från klimatförändringarna.

WWF stödjer också forskning om isbjörnar och hoten mot Arktis. WWF stöttar flera isbjörnspatruller som har som huvuduppgift att minska konflikten mellan hungriga isbjörnar och lokalbor. I och med att havsisen kommer att smälta bort allt mer i Arktis finns det risk för en ökad sjöfart, mineralutvinning och fiske. WWF arbetar med dessa frågor.

Isbjörn

Spåra isbjörnar

Följ isbjörnarnas vandring med hjälp av WWFs Polar bear tracker! 1 900 000 km² frusen Arktisk vildmark — var finns isbjörnarna?

Se var isbjörnarna finns

Dela gärna:

Senast ändrad 20/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se