Schimpans

Schimpans

Schimpanser lever i en mångfald av skogsbiotoper i västra och centrala Afrika. Idag finns schimpanser i glesa skogssavanner, i gräs-skogsmosaiker och inne i regnskog.

Antal i det vilda ( år 2016 )
172 000 - 300 000
Bevarandestatus (IUCN)
  • LC
  • NT
  • VU
  • EN
  • CR
  • EW
  • EX
  • DD

Schimpanser kan leva i bergs-regnskogar upp till ca 3000 m höjd. Det finns fyra underarter och utbredningsområdet sträcker sig idag över 21 länder. Man skiljer de olika underarterna åt bla på färgen i ansiktet. Den västliga schimpansen har ett rosafärgat ansikte som mörknar med åldern. Den centrala schimpansens har ett mörkare ansikte som är mer svart pigmenterat. Den östliga arten har ett brons/koppar färgat ansikte den har dessutom längre hår. Totalt finns det högst 100 000 – 200 000 vilda schimpanser kvar.

Schimpans
Schimpans
Schimpans
Schimpans
Schimpans
Schimpans

Underarter

Västlig schimpans (Pan troglodytes versus)

Status: Hotad

Underarten hade en gång ett stort utbredningsområde som täckte 13 länder, men har under de senaste åren utrotats i 4 länder. Idag finner man denna underart från Senegal till Nigerfloden. De största populationerna finns i Elfenbenskusten och i Guinea. Arten har idag en fläckvis förekomst  vilket reflekterar den kraftiga fragmenteringen av regnskog i denna del av Afrika.

Nigeriansk schimpans (Pan troglodytes vellerosus)

Status: Hotad

Den Nigerianska schimpansen har det minsta utbredningsområdet av alla underarter. Den finns i en mycket begränsat gränsområde mellan Nigeria och Kamerun.

Central Schimpans (Pan troglodytes troglodytes)

Status: Hotad

Huvudutbredningsområdet är Kamerun, Gabon, Congo. Den centrala Schimpansen hotas av illegal jakt på bushmeat och ebolaviruset. Forskare bedömer att antal individer minskar snabbt.

Östlig Schimpans (Pan troglodytes schweinfurthii)

Status: Hotad

Utbredningsområde från Central Afrikanska republiken ner över Congo , Rwanda, Burundi, Uganda och Tanzania. Detta är den till antal talrikaste underarten och den med det största utbredningsområdet.

Regnskog med regnbågsskimmer

Under de senaste 100 åren har mer än hälften av den tropiska regnskogen försvunnit

Läs mer

Bergsgorilla (Gorilla beringei beringei)
  • Steg 1
  • Steg 2
  • Steg 3

Djungelfadder

Tillbaka Steg 1 / 3

Månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete.

Premie

Faktureringsadress

Sverige

Signera ditt autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.
Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se