Gå till huvudinnehållet

Nyheter|28 aug, 2019

Skogsbränderna sprids i Amazonas

Forest fire, Juruena National Park, Brazil
Skogsbrand, Amazonas, Juni-Juli 2006.

Skogsbränderna i Amazonas har hittills ökat med 70 procent i år (fram till 18 augusti 2019) jämfört med samma tid förra året. De började dessutom en månad tidigare än vad de brukar. Detta är ett hot mot Amazonas, som är världens största tropiska skog med en enorm rikedom av djur och växter och som är hem för mer än 34 miljoner människor.

Totalt har närmare 67 000 platser med skogsbränder registrerats i Brasilien i år till och med den 22 augusti, enligt Nacional Institute of Space Research (Instituto National Pesquisas Espaciais - INPE).

Bränderna i Amazonas har intensifierats de senaste två veckorna, vilket också förvärrar klimatkrisen eftersom koldioxidutsläppen ökar förbränningen av organiskt material. De drabbade områdena kommer också att vara mer sårbara framöver vid torka, översvämningar och andra effekter som klimatförändringarna orsakar.

– Det är väldigt tragiskt med de omfattande bränderna i Brasiliens regnskog och även i Indonesien och Afrika. Vi hoppas att alla kan enas om att det är hög tid att stoppa trädskövlingen i regnskogen, för bränderna är en tydligt följd av detta, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

WWF international uppmanar landet att bekämpa avskogningen som orsakar de enorma bränder som nu förstör land och regnskog och dessutom luftkvaliteten i många regioner.

Det brinner i världens regnskogar

Detta är ett hot mot Amazonas, som är världens största tropiska regnskog med en enorm rikedom av djur och växter, och förvärrar dessutom klimatkrisen. Bränderna kan kopplas till avskogningen av Amazonas och nu behövs kraftfulla åtgärder för att stoppa skövlingen av jordens regnskogar. WWF kämpar för arter och livsmiljöer och en omställning där vi använder jordens resurser på ett hållbart sätt.

Välkommen att agera tillsammans med WWF

Se video om Amazonas (2 minuter)

Mer om bränderna i Amazonas Från WWF International

Starta din egen insamling


Så jobbar WWF just nu mot avskogningen och bränderna

WWF över hela världen tar nu krafttag mot avskogningen och bränderna för att rädda Amazonas – världens största regnskog. Vi har startat en akutfond där medlen går till:
✔ Direkt stöd till lokala samhällen och urfolksgrupper som drabbats av bränder (läkemedel, läkarvård, mat, utrustning för att släcka bränderna, mm)
✔ Övervakning av illegala aktiviteter som leder till avverkning och bränder
✔ Vi anmäler illegala aktiviteter till lokala och nationella myndigheter, samt följer upp
✔ Stöd (inklusive juridisk rådgivning och säkerhetsprotokoll) till lokala miljökämpar
✔ Övervakning av och räddningsaktioner för drabbade djur i Amazonas, för att se till att de är så säkra som möjligt. Vi startar projekt för att se till att djuren återhämtar sig.

Dela gärna:

Regnskog och vatten i Jaú National Park

Skog

Skogar upprätthåller balansen i atmosfären, påverkar klimatet, renar luften vi andas och medverkar i vattnets kretslopp. Uppskattningsvis hälften av jordens ursprungliga skogar har försvunnit och det mesta har skett under de senaste 50 åren.

Läs mer

blue_moustached_bee_eater_photo_credit_david_monticelli

WWF Vän

Endast tack vare stöd från våra supportrar och stödjande medlemmar kan WWF bedriva ett framgångsrikt naturvårdsarbete. Som WWF Vän får du medlemstidningen WWF Magasin fyra gånger per år full med intressant, aktuell och matnyttig läsning samt vackert naturfoto. Som bevis för att du är WWF Vän får du också årets vändekal. Välj mellan olika medlemskap.

Läs mer

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dokumentärserie

Se klipp om hur vi kan rädda våra regnskogar

Our Planet dokumentärserie är resultatet av ett fyraårigt banbrytande samarbete mellan Netflix, Silverback Films och WWF. Serien utforskar i åtta avsnitt många av naturens under. Se klippen om regnskogen här.

mer om serien

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se