Gå till huvudinnehållet

Nyheter|12 nov, 2021

Ny rapport: Amazonas snart en utsläppskälla – WWF uppmanar till omedelbart avskogningsstopp

Skogsskövling i Bolivia

Idag, på klimattoppmötet COP26s sista dag, har tvåhundra forskare släppt en ny rapport som vittnar om det allvarliga läget i världens största tropiska regnskog Amazonas. WWF stödjer rapporten och forskarnas uppmaning till beslutsfattare att utfärda ett omedelbart moratorium mot avskogning – annars riskerar betydande delar av Amazonas att bli en permanent kolkälla.

Författarna bakom ”Amazon Assessment Report" från Science Panel for the Amazon (SPA) rekommenderar ett omedelbart förbud mot avskogning över hela södra Amazonas. Det omfattar cirka två miljoner km2 regnskog från södra Peru, Bolivia, norra Mato Grosso och södra Pará i Brasilien, till Atlanten. Forskarna, och WWF, vill att all avskogning och skogsförstöring upphör i hela regionen före 2030.

Rapporten pekar på att regionen närmar sig en katastrofal brytpunkt, en så kallad tipping point, på grund av omfattande avskogning, skogsbränder och klimatförändringar. Då riskerar regnskogen att släppa ut mer koldioxid än vad den lagrar. Nya rön, som tar hänsyn till de kombinerade effekterna av klimatförändringar, förstörelse, avskogning och skogsbränder, pekar på att denna tröskel kan nås vid 20 - 25 % avskogning. Idag har cirka 17 % av Amazonas skogar redan gått förlorade, och åtminstone ytterligare 17 % är hårt drabbade.

Se rapporten här.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se