Gå till huvudinnehållet

Nyheter|05 apr, 2022

Tillsammans ställer vi om – Skapa engagemang och dialog i din kommun

Tillsammans ställer vi om
WWF vill bidra med kunskap som kan leda till engagemang och handling i det lokala omställningsarbetet.

Det finns ett växande intresse för att kommunicera och samverka kring klimat och miljömålen i många av Sveriges kommuner. Men hur ska kommunerna nå ut och mobilisera medborgare och samarbetsaktörer i omställningen? Nu presenterar WWF ett nytt material för dig som arbetar med hållbar utveckling i en kommun, skola, företag eller liknande.

Det är på den lokala nivån vi gör verkstad av klimat och biologisk mångfald. Här behövs kunskap, engagemang och handling! Genom "Tillsammans ställer vi om" vi vill hjälpa dig som driver arbetet lokalt. Här får du en överblick på nyckelfrågor och ett verktyg som kan användas flexibelt, säger Sabina Andrén, programsamordnare på Världsnaturfonden WWF. 

Skapa engagemang och meningsfull dialog 

Tillsammans ställer vi om består av fyra temafilmer med tillhörande frågebatteri samt tips för att leda samtal och skapa engagemang, både fysiskt och digitalt. Varje film är ca 10 minuter lång och här träffar vi WWFs erfarna experter som presenterar fakta, utmaningar och pekar på lösningar för framtiden, samt inte minst de viktiga roller som kommun, medborgare och olika samhällsaktörer spelar. Innehållet är vetenskapligt baserat.  

Temat för filmerna är valda efter en förstudie av kommuners intresse och behov och spänner över fyra områden: klimatomställning, biologisk mångfald, hållbar konsumtion och hållbar mat. Till filmerna finns ett lärande- och aktiveringsmaterial som kan användas till exempel på möten, event, utbildningar och i kommunikation. Materialet är upplagt för att användas flexibelt och kunna dockas in i ordinarie verksamhet. Det går utmärkt att plocka delar och jobba om för att passa lokalt.  

Vi vet att många kommuner samarbetar med näringsliv och andra organisationer för att driva på klimat- och miljöarbetet. Vi vet också att kommuner vill nå ut till sina medborgare för att skapa intresse och delaktighet. Tillsammans ställer vi om är ett verktyg som fungerar oavsett om du precis börjat eller har kommit långt, fortsätter Sabina Andrén. 

Det går också bra att kombinera detta material med fler av WWFs erbjudanden och initiativ till kommuner. Genom att ta del av Tillsammans ställer vi om får man en överblick på hur WWF kan stödja er om intresse finns att gå vidare på något tema.  Det går utmärkt att använda paketet på olika nivåer, från att endast uppmärksamma och kommunicera kring frågorna, till att fördjupa sig inom något av WWFs verktyg inom klimat, biologisk mångfald och hållbar utveckling. Allt är kostnadsfritt. 

Detta är Tillsammans ställer vi om:


FILMER -  Filmer som presenterar fakta, utmaningar och lösningar för framtiden. 

FRÅGEBATTERI - Frågor som engagerar, stimulerar lärande och en meningsfull
dialog.  

TIPS: SAMTAL FÖR OMSTÄLLNINGEN – Tips på hur du kan organisera och genomföra
olika typer av aktiviteter med fokus på dialog och delaktighet. 

TIPS: KOMMUNIKATION & SOCIALA MEDIER - Tips till dig som vill skapa
engagemang genom kommunikation i sociala medier.   

NEDLADDNINGSBAR PDF – Ladda ned materialet och jobba fram er egen
variant. 

Här finns filmerna och materialet:
Webben: wwf.se/tillsammans 
Filmerna finns även på WWFs Youtube kanal 

[embed]https://youtu.be/Hv9qsC1jRvw[/embed]

Kontakt :
Sabina Andrén, programsamordnare Hållbara städer, WWF 
sabina.andren@wwf.se tel 08-515 114 52  eller 070-340 51 37 

Mer om mig 

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 07/04/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se