Gå till huvudinnehållet
Två savannelefanter som hälsar på varandra med klarblå himmel bakom.

antalet Savannelefanter ökar i södra afrika

Tillsammans kan vi vända den negativa trenden för hotade arter.

Hjälp oss göra ännu mer – Bli fadder

Savannelefant – en oväntad ökning

Savannelefanter (loxodonta africana) minskar i antal över stora delar av sitt utbredningsområde och klassas fortfarande som starkt hotade, vilket betyder att det är mycket hög risk att de dör ut i det vilda. Men det finns ändå hopp – för på vissa platser i södra Afrika ökar populationerna. Att det skiljer sig så dramatiskt beror på bättre styrning och förvaltning.

Savannelefant – en oväntad ökning

Rättsliga ramverk möjliggör viktiga insatser

Nyckeln bakom savannelefantens framgång i södra Afrika kan bero på att de länderna har etablerat rättsliga ramverk. Det innebär att lokalsamhällen får fler rättigheter och större ansvar för vilda djur, såsom savannelefanter. Genom samhällsbaserad naturresursförvaltning får då lokalsamhällen ett egenintresse av elefantförvaltningen i områdena. På så vis drar de direkt nytta av en hållbar förvaltning och har ett eget intresse av att det förblir hållbart. Dessa lokala insatser förstärks ytterligare genom arbete mot illegal handel, rättsliga reformer och minskad korruption.

Elefantfamilj. Savannelefant (Loxodonta africana)

Nya utmaningar

De höga populationstätheterna i södra Afrika medför dock andra utmaningar, såsom konflikter mellan människor, elefanter och andra vilda djur, samt försämring av livsmiljöer till följd av så kallat lokalt överflöd. Lokalt överflöd betyder att det kan finnas fler elefanter i ett område än vad naturen klarar av, vilket påverkar livsmiljöer negativt. Men lokalsamhällenas egna inflytande över de gemensamma resurserna förblir starkt – vilket är avgörande för savannelefantens överlevnad.

Lär dig mer om elefanter

Illustration av jorden mot blå bakgrunden, runt jorden är en ljusgul cirkel, som att den lyser.

Living Planet Report 2026

WWF tar tempen på hur planeten mår i senaste upplagan av rapporten.

Läs mer om rapporten

Två små elefantungar och en vuxen elefant på savannen

BLI PLANETFADDER

Bli månadsgivare och stöd oss i kampen för djur och natur!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 125 kr)
4 nummer av WWF magason och WWFs kalender 2027
Just nu! Välkomstgåva till dig som blir fadder: WWFs Kalender 2027 *Gäller så långt lagret räcker.
Bli Planetfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 125 kr)
4 nummer av WWF magason och WWFs kalender 2027
Just nu! Välkomstgåva till dig som blir fadder: WWFs Kalender 2027 *Gäller så långt lagret räcker.
Bli Planetfadder nu

Läs mer

Senast ändrad 13/10/26

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se