Gå till huvudinnehållet

Nyheter|29 aug, 2022

Missa inte nya skogsfilmen från WWF och Anders Jansson!

Anders Jansson i skogen med WWF
Ser du skillnad på skog och skog?

Ser du skillnad på skog och skog? Den frågan kan tittaren ställa sig efter att ha sett komikern Anders Jansson snubbla runt i skogen i en ny kortfilm från WWF. Anders spelar själv de båda olika karaktärerna i filmen som utspelar sig i produktionsskog, på kalhygget och i en naturskog rik på biologisk mångfald.

De två karaktärerna är ett udda par som tillsammans ska söka rätt på den mystiska Stor-Tallen, den grövsta tallen i hela skogen. Deras färd belyser den tydliga skillnaden mellan skog som myllrar av liv och skog som…inte gör det. Filmen lyfter på ett lättsamt sätt en viktig fråga – i vilka skogar kan vi egentligen få se dessa flerhundraåriga Stor-Tallar som ju är enormt viktiga för naturens fortlevnad? Och hur kan vi se till att dessa skogar får stå kvar efter att ha vuxit sig livskraftiga över flera århundraden?

Denna roliga film vill uppmärksamma tittaren på de olika skogsformerna vi har i Sverige och rollen de spelar för den biologiska mångfalden. WWF har just nu en namninsamling för färre kalhyggen och ett riktigt skydd för skogens arter. Namninsamlingen pågår fram till 31 oktober och ska sedan överlämnas till den nya miljöministern efter riksdagsvalet. Du hittar den här: Upprop för skogens arter – Världsnaturfonden WWF

Gör som över 25 000 skriv på för färre kalhyggen och ett riktigt skydd för skogens arter!

https://www.wwf.se/val2022/skogen/upprop-for-skogens-arter/

Dela gärna:

Situationen för den svenska skogen är allvarlig och många av skogens arter hotas av skogsbruket. Skogen är en livsviktig miljö för 43 % av alla Sveriges rödlistade arter, och antalet hotade arter ökar.  Ändå avverkas uppskattningsvis mer än 32 000 fotbollsplaner av biologiskt viktig skog varje år, en stor del med den förödande kalhyggesmetoden. Skyddet måste stärkas och skogsbruket bli hållbart, men den svenska skogspolitiken utvecklas i fel riktning.

WWF och Naturskyddsföreningen kräver därför:

  • Att 30 procent av skogen ges ett långsiktigt, representativt, transparent och kvalitetssäkrat skydd.
  • Att regeringen skapar förutsättningar och ger stöd för en omställning till ett naturnära skogsbruk med färre kalhyggen.

Namninsamlingen avslutas den 31 oktober och lämnas sedan till den nya miljöministern efter riksdagsvalet 2022 för att sätta på press på att detta ska förverkligas av den nya regeringen.

  • Ja, jag skriver på för skogens arter!
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Nu har personer skrivit på. Tack!

Annat aktuellt

Senast ändrad 15/09/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se