© WWF-Canon / Martin Harvey

 

 

Ny klimatkalkylator håller koll: Hur många jordklot lever du av?

Idag lanserar Världsnaturfonden WWF och Stockholm Environment Institute, SEI, en mobilanpassad klimatkalkylator, lagom till världens största miljömanifestation Earth Hour 25 mars. På cirka tio minuter får du som privatperson svar på dina växthusgasutsläpp och hur många jordklot du använder genom ditt sätt att leva.

 

Att kolla sina egna växthusgasutsläpp koldioxidutsläpp genom kalkylatorn är ett bra sätt att bli medveten om sina val och göra förändringar för att leva mer klimatsmart. Enligt WWFs Living Planet Report lever vi i Sverige som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Att kolla sina egna växthusgasutsläpp genom kalkylatorn är ett bra sätt att bli medveten om sina val och göra förändringar för att leva mer klimatsmart. Det kan handla om att äta mindre kött och mer vegetariskt, resa mer kollektivt, minska flygresorna, shoppa mindre och satsa mer på second-hand.

 

– Det är lätt att få en ”klimatsmocka” när man gör testet. Men deppa inte ihop. Tvärtom hoppas vi att klimatkalkylatorn kan inspirera och ge en kick-start för nya smarta vanor som är bra för jorden. Det är bråttom att vända trenden helst före 2020, men läget är absolut inte kört. När många agerar samtidigt och börjar trycka på beslutsfattarna händer det saker, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

 

Att kolla sina egna växthusgasutsläpp koldioxidutsläpp genom kalkylatorn är ett bra sätt att bli medveten om sina val och göra förändringar för att leva mer klimatsmart. Genom att svara på frågor om ditt resande, matvanor, boende och shopping får du snabbt en bra översikt över hur du som privatperson påverkar miljön på områden som Bilen, Biffen, Bostaden och Butiken.

 

– Dina val i vardagen är viktiga och spelar stol roll. Att äta mindre kött, resa mindre med bil och flyg om möjligt och att se över vilken energi som du använder i hemmet är exempel på konkreta tips på vägen mot mindre utsläpp, säger Stefan Henningsson,  senior rådgivare för klimat, energi- och innovationer på WWF.

 

– Genom verktyget blir det tydligt att en stor del av vår klimatpåverkan är inbyggd i våra livsstilar. Det är svårt att komma ner på riktigt låga nivåer. Vi hoppas att Klimatkalkylatorn kan bidra till viktiga diskussioner om vilka förändringar vi gemensamt kan åstadkomma för att nå långsiktigt hållbara konsumtionsnivåer, säger Katarina Axelsson, Research Fellow på SEI.

 

Resultat när vi lät familjen Gottfridssons testa kalkylatorn 

 

Genomsnittsvenskens livsstil orsakar cirka 11 ton växthusgaser varje år. Cirka 2 ton är offentliga utsläpp från skolor, sjukvård, elproduktion och infrastruktur. De är svåra att påverka för en enskild privatperson.

 

Fakta: Klimatkalkylatorn bygger offentlig statistik och data från Stockholm Environment Institute, SEI.

Gör testet på: www.klimatkalkylatorn.se

Läs mer om kalylatorn här: www.wwf.se/klimatkalkylatorn

 

Bakgrund: FNs klimatöverenskommelse i Paris
På klimattoppmötet i Paris kom världens ledare överens om att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader och helst vid 1,5 grader jämfört med förindustriell tid. För att klara det måste de globala utsläppen börja minska före 2020 och världen nå netto nollutsläpp år 2050.

 

 

Testa dig själv med Klimatkalkylatorn!

 

Senast uppdaterad 2017-03-24

  

WWF Earth Hour 2018
- tillsammans för klimatet

Earth Hour 2018 - Tillsammans för klimatet


Lördag 24 mars 2018 klockan 20.30-21.30 lokal tid tar världen ställning för planeten under WWF Earth Hour – världens största miljömanifestation. Var med och uppmana makthavarna att ta krafttag för klimatet du också!

Allt om Earth Hour 2018

Gottfridssons – lite mer medvetna än medelsvensken

Familjen Gottfridsson. Foto: André Gottfridsson

I ett radhus i Stockholm bor André Gottfridsson med sina tre barn. Med växthusgasutsläpp på drygt 10 ton per person ligger de nära snittet för Sverige. 

 

Familjens resultat från Klimatkalkylatorn

Koldioxidsnålt liv på landet

Familjen Weiss

Familjen Weiss-Törnqvist lever gott trots att de bara orsakar drygt hälften av utsläppen från en medelsvensk. Deras hemlighet? Ett stressfritt liv på landet, med mycket egna odlingar, samarbeten med andra i byn och solceller på taket.

Familjens resultat från klimatkalkylatorn

Så minskar du din klimatpåverkan

 

Visste du att våra transporter, maten vi äter, våra byggnader, vårt sparande och vår prylkonsumtion orsakar enorma koldioxidutsläpp? WWF arbetar hårt för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva klimatsmart, men det finns också mycket du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan. Vad satsar du på i år – kanske vill du börja äta mer vegetariskt eller testa en köpfri månad?

 

Läs mer om:
Bilen
Biffen
Bostaden
Börsen

Butiken