Selous

Hårdare tag mot gruvor ger hopp för världsarvet Selous

2017-05-24
Tjuvjakt och exploatering från gruvor och oljeborrning hotar världsarvet Selous i Tanzania. Men efter en global granskningsrapport lovar nu landets regering att koncessioner ska dras tillbaka och inga fler gruvor öppnas. Världsnaturfonden WWF som just nu driver kampanjen ”Rädda Selous” ser löftet som en delseger. Men mycket arbete återstår.

 

Lejon i Selous. Foto: Florian Schulz / WWF –Om regeringen drar tillbaka gruvplanerna är det ett stort steg framåt som vi välkomnar. Men regeringen måste gå från ord till handling om världsarvet ska räddas, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.
 
Tanzanias uttalande om stopp för nya gruvor i Selous är en reaktion på en granskning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) till FN-organet Unesco. Exploateringen bryter mot reglerna för världsarven, menar rapporten. I januari i år fanns 48 aktiva gruvkoncessioner som omfattade sex procent av Selous yta.

Även om gruvorna stoppas finns fler orosmoln. I höst kan oljeborrning starta i Kilombero i västra delen av viltreservatet, nära en internationellt skyddad Ramsar-våtmark.

–Oljeborrning och storskalig exploatering hotar områdets fantastiska djurliv och ska inte finnas i Selous. Vi är också väldigt oroade över planer på en jättelik vattenkraftsdamm i Stiegler's Gorge i hjärtat av Selous. Den skulle allvarligt förändra landskapet och störa ekosystemet med alla vägar och maskiner, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.

 

Läs mer om hoten mot Selous

Lyssna på WWFs poddserie om Selous

 

Landskap i Selous. Foto: Michael Poliza / WWF

 

 

 

Senast uppdaterad 2017-05-29

 

Fakta

Elefanter. Foto: WWF

 

WWF driver en kampanj till stöd för Selous och dess elefanter, bufflar, flodhästar och lejon. Området är under stark press från både tjuvjakt och industri-exploatering. 90 procent av elefanterna har försvunnit på 40 år och bara 50 spetsnoshörningar finns kvar. WWF stöttar med smarta plan, utrustning för parkvakterna, utbildar bybor och hjälper lokalbefolkningen att odla grödor som ger bättre avkastning.

Podd: Giganternas land

Allan Carlson och Charlotte Permell. Foto: Allan Carlson

 

Stort som Danmark till ytan är Selous hem för mängder av stora däggdjur som elefanter, bufflar, lejon och flodhästar. Ett paradis för djuren, om det inte varit för den utbredda tjuvjakten och hoten om industriell exploatering.

WWFs Charlotte Permell tar dig till det hotade världsarvet med hjälp av gästerna Allan Carlson, WWFs Afrikaexpert och bevarandefotografen Mattias Klum. Vi möter också Asukile Kajuni som är ansvarig för Selous hos WWF i Tanzania. En podd om Selous - Afrikas sista stora vildmark. 

 

Lyssna på WWFs poddserie om Selous