Sex nominerade till Årets Miljöhjälte 2017

2017-09-22

Sex kandidater tävlar nu om WWFs utmärkelse Årets Miljöhjälte. Bland de nominerade finns kocken Paul Svensson, artisten Malena Ernman, humledoktorn Björn Cederberg och naturens rättighetskämpen Pella Thiel. Två pristagare utses som den 11 oktober ska koras av kung Carl XVI Gustaf och WWF på Ulriksdals slott. 

– Vi startade Årets Miljöhjälte 2010 för att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer grönt och hållbart.  Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för naturen och för att minska vår påverkan på planeten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF.

Kandidaterna i år nomineras inom två områden, grön naturvård och biologisk mångfald respektive ekologiska fotavtryck och klimat. 

Rebecka Le Moine, biolog Linköping
”Rebecka är en sann inspiratör som har lyckas med konststycket att göra biologisk mångfald intressant för alla. Hon såg till att FN:s årliga internationella dag för biologisk mångfald den 22 maj i år blev en stor manifestation i hela Sverige. Hon är en biolog som brinner för att skydda allt från det myllrande livet i skogen ner till minsta mossa, till karismatiska djur som tigrar. En entusiastisk miljöhjälte med stor drivkraft”.
 
Malena Ernman, artist Stockholm
”Med klar och vacker stämma tar hon ton för vår tids kanske viktigaste fråga; klimathotet. Kulturvärldens starkaste röst som genljuder över alla gränser oavsett bakgrund, språk eller ålder. Malena hörs på alla arenor. Hon lever som hon lär och är en stor inspiration för en bred målgrupp med sitt engagemang för en bättre värld”.
 
Bengt Oldhammer, författare och eldsjäl, Orsa
”Eldsjälen som under hela sitt liv bidragit till lyfta och skapa uppmärksamhet kring värdet av våra unika biologiskt rika naturskogar och vikten av att de inte får att försvinna. Bengt har framgångsrikt gjort värdefulla insatser för att bevara skogen, bland annat har stora delar av vackra Vildmarksriket fått ett bättre skydd”.
 
Björn Cederberg, humledoktor och insektsforskare, Uppsala
"Humledoktorn" och entomologen som med en sann livsgärning har främjat svenska vildbin och har en speciell kärlek till humlor. Björns forskning har visat att det finns fler bin på ekologiska gårdar och han har genom sitt engagemang framgångsrikt främjat faunan i vårt svenska odlingslandskap.

Paul Svensson, kock och matinspiratör, Nacka 
Matinspiratören som sätter agendan för bättre mat. Paul visar hur lätt det är att laga hållbar mat - och att det också är den som är den godaste. En grön matfilosof vars drivkraft är att jobba med njutning och det härliga som maten har att erbjuda, samtidigt som den gör nytta för planeten.

Pella Thiel, förkämpe för naturens rättigheter, Ingarö
Pella har varit med och satt naturens rättigheter på samhällsagendan. Hon har blivit något av ett nätverksnav i miljösverige och brinner för ett hållbart samhälle hela vägen, från odling och djurhållning hemma på gården till att jobba för naturens rättigheter inom FN.

 

För frågor, kontakta:

Marie von Zeipel, pressansvarig WWF, 070-629 10 77

Senast uppdaterad 2018-02-15

  

Pressbilder Årets miljöhjälte

Rebecka De Moine


Rebecka Le Moine, inspiratör som lyckas göra biologisk mångfald intressant för alla, Linköping

Foto: Ola Jennersten

Ladda ner högupplöst

 

Malena Ernman

Malena Ernman, artist Stockholm

Foto: pressbild

Ladda ner högupplöst

 

Bengt Oldhammer

Bengt Oldhammer, författare och eldsjäl, Orsa
Foto: Kjell Hedmark

Ladda ner högupplöst

 

Björn Cederberg

Björn Cederberg, humledoktor och insektsforskare, Uppsala

Foto: Ola Jennersten

Ladda ner högupplöst

 

Paul Svensson

Paul Svensson, kock och matinspiratör, Nacka

Foto: Jakob Fridholm

Ladda ner högupplöst

 

Pella Thiel

Pella Thiel, förkämpe för naturens rättigheter, Ingarö

Foto: Annika af Klercker

Ladda ner högupplöst