Många vilda djur- och växtarter hotas i dag av handel där souvenirer är en bidragande del. WWFs broschyr hjälper dig som reser att inte bli en ofrivillig smugglare på resan.
WWF har sedan 1970-talet arbetat med att stoppa den illegala handeln med vilda djur och växter, vilket har gett goda resultat. Men under de senaste åren har tjuvjakten på bland annat noshörning, elefant och tiger ökat i en alarmerande takt. Handeln med hotade arter omsätter idag ofantliga summor och kriminella nätverk tjänar stora pengar till liten risk. Nu har frågan lyfts till högsta politiska nivå och WWF kommer att fortsätta driva på beslutsfattarna att gå från ord till handling!
Handeln med vilda djur och växter är en lönsam affär som varje år omsätter många miljarder dollar. WWF stöttar det internationella nätverket TRAFFIC som arbetar med att kartlägga handeln och stoppa illegal sådan.
Varje år säljs flera miljoner vildfångade fåglar, tiotusentals apor, miljontals orkidéer och ett oräkneligt antal andra djur och växter år på den internationella marknaden. De säljs som exotiska husdjur eller blir till pälsar, skor, väskor och skärp. Skelettdelar, gallblåsor, horn, betar och doftkörtlar blir ingredienser i naturmediciner och mat, eller förvandlas till smycken och prydnadsföremål. En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält med tungt beväpnade tjuvjägare som ostört kan härja i industriell skala. Även världens noshörningsarter är utsatta för tjuvjakt och illegal handel.
År 1973 kom ett antal länder överens om att handel inte får vara orsaken till att vilda djur och växter utrotas. Överenskommelsen heter CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) och kallas även för Washington-konventionen.
180 länder har skrivit under konventionen som listar cirka 5 000 hotade djurarter och
drygt 29 000 hotade växtarter. Länderna lovar att i nationella lagar förbjuda handeln med de utrotningshotade arterna och att kontrollera handeln för de arter som riskerar att bli utrotade.
Mer information om den internationella handeln hittar du här:
Ladda ner WWFs souvenirguide "Köp inte våra liv"
Läs mer om utländska souvenirer på Jordbruksverkets hemsida
Den illegala jakten på elefant och noshörning har ökat kraftigt de senaste åren.
WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet TRAFFIC i en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige samarbetar WWF med resebranschen för att få Thailandsresenärer att inte köpa souvenirer av till exempel elfenben.
Det vita elfenbenet – en nattsvart industri
Köp inte våra liv
Många vilda djur- och växtarter hotas i dag av handel där souvenirer är en bidragande del. WWFs broschyr hjälper dig som reser att inte bli en ofrivillig smugglare på resan.
Stoppa tjuvjakten!
Kampen forstätter. Tillsammans kan vi stoppa tjuvjakten.
Bli Noshörningsfadder.
Utställning: En souvenir för livet
WWF är en av initiativtagarna till den permanenta utställningen ”En souvenir för livet” på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Utställningen handlar om hur illegal handel hotar många växt- och djurarter, och om vad du kan göra för att skydda dem. Flera av föremålen är beslag från Tullverket.
Har du tips om illegal handel?
Vid misstanke om illegal handel inom landet, kontakta:
Närmaste polismyndighet
Telefon: 114 14
Vid misstanke om smuggling, kontakta:
Tullverket
Telefon: 0771–520 520
Mer information finns på
Tullverkets webbsida
Har du tips om smuggling eller illegal handel, kontakta även gärna:
Mats Forslund, Världsnaturfonden WWF
Telefon: 070–399 81 63
mats.forslund@wwf.se